Președinția turcă, moțiune în Parlament pentru desfășurarea trupelor în Azerbaidjan

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Președinția turcă a depus azi în Parlament o moțiune pentru aprobarea desfășurării de trupe turcești în Azerbaidjan.

Moțiunea, care a fost prezentată de Guvernul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și urmărește să desfășoare trupe pentru menținerea păcii în regiunea Nagorno-Karabah timp de un an.

Desfășurarea trupelor „va fi în beneficiul și bunăstarea oamenilor din regiune”, se spune în moțiune, adăugând că mișcarea va fi, de asemenea, în apărarea intereselor naționale ale Turciei, transmite Anadolu.

Moțiunea va fi votată în Parlament marți.

Soldaţii trimişi de Turcia, ţară ce susţine Azerbaidjanul, vor fi desfăşuraţi pentru "a participa la activităţile centrului de coordonare ce va fi stabilit cu Rusia" şi "asigura respectarea încetării focului", potrivit textului.

Această autorizaţie de desfăşurare, a cărei obţinere ar trebui să fie doar o formalitate, va fi valabilă pentru o perioadă de un an, iar numărul de militari desfăşuraţi va fi stabilit de Erdogan.

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat săptămâna trecută un acord sub egida Rusiei care a pus capăt mai multor săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritatea populaţiei armeană.

Rusia a desfășurat în regiunea Nagorno-Karabah trupe de menținere a păcii formate din militari și vehicule blindate de luptă. Zeci de zboruri au fost efectuate în aceste zile, Rusia desfășurând o adevărată forță cât pentru o invazie. Deși și Turcia a vrut să facă același lucru, sub pretextul instaurării păcii în regiune, Rusia a respins apelul lui Erdogan motivând că Armenia nu ar fi deacord.

Deşi Turcia nu este menţionată nicăieri în acest acord, Ankara a afirmat rapid după semnarea sa că militarii turci vor participa la observarea încetării focului de la centrul de coordonare, notează AFP.

Responsabili turci şi ruşi au discutat vineri şi sâmbătă la Ankara despre modalităţile de funcţionare a acestui centru, a cărui dată de deschidere şi amplasare nu au fost anunţate, transmite Agerpres. 

Citește și:  Nagorno-Karabah: Forţele ruse au preluat controlul asupra coridorului ce leagă regiunea separatistă de Armenia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel