Preşedintele Vucic l-a asigurat pe Putin că Serbia nu va adera la NATO

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a asigurat marţi la Moscova pe omologul său rus Vladimir Putin că ţara sa îşi va păstra neutralitatea militară, în pofida provocărilor şi situaţiei complexe din regiunea Balcanilor Occidentali.

'Situaţia din Balcanii Occidentali este foarte complexă, iar Serbia, ca stat, se loveşte zilnic de numeroase provocări (...) şi suntem foarte departe de soluţionarea chestiunilor Kosovo şi Metohia', a declarat preşedintele sârb, citat de agenţia rusă RIA Novosti, la întâlnirea avută cu Vladimir Putin.

Vucic a subliniat că 'Serbia, stat suveran şi independent, îşi va păstra neutralitatea militară'. 'Cred că suntem singura ţară din Balcanii Occidentali care se defineşte astfel', a subliniat preşedintele sârb, relatează agenţiile EFE şi Tanjug.

El a reiterat promisiunea pe care i-a făcut-o în luna mai liderului de la Kremlin, şi anume să Serbia nu va adera la NATO. Vucic i-a mulţumit totodată lui Putin pentru 'susţinerea fermă a dreptului internaţional şi a intereselor naţionale şi statale ale Serbiei', adresându-i totodată invitaţia să efectueze o vizită la Belgrad.

Întrebat dacă l-a informat pe preşedintele rus despre un 'plan de delimitare' între Serbia şi Kosovo, Vucic a afirmat că nu este nimic de spus despre un plan respins de statele membre ale UE, precum şi de sârbi şi albanezi.

'Am crezut că este o soluţie raţională, dar nimeni altcineva nu a avut aceeaşi părere. Am vorbit (cu Putin) despre temerile mele în cazul în care provocările vor continua şi ar surveni atacuri asupra vieţilor şi proprietăţilor oamenilor noştri din Kosovo-Metohia', a explicat Vucic.

El a pledat lunile trecute pentru o viitoare 'delimitare' frontalieră cu Kosovo, în timp ce liderul kosovar, Hashim Thaci, a cerut o 'corectare a frontierelor', declaraţii destul de vagi, dar care au fost interpretate ca fiind un posibil pas către un schimb de teritorii între Serbia şi Kosovo, astfel încât zonele din nordul Kosovo majoritar sârbe să fie incluse în Serbia, în schimbul unor zone majoritar albaneze din Serbia. Ideea a fost primită favorabil de SUA, nu însă şi de UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel