Președintele Ucrainei a demis șeful Statului Major General, comandantul trupelor de desant și pe cel al forțelor întrunite din zona de luptă - Donbas

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, sursă foto: Administrația Prezidențială din Ucraina
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, sursă foto: Administrația Prezidențială din Ucraina

Pe 28 iulie 2021, președintele Volodimir Zelenski a decis să-i elibereze din funcție pe șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate (FA) ucrainene, comandantul Trupelor de Asalt [Desant] și pe comandantul Forțelor Întrunite [forța întrunită dislocată în zona de operații militare din Donbas]. În consecință, Serghei Korniciuk, Evghen Moisiuk și Volodimir Kravcenko au fost demiși, se precizează într-un comunicat de presă ai președinției Ucrainei.

Generalul-maior Serghei Șaptala a fost numit șef al SMG al FA ucrainene, iar Generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk a fost numit comandant al Forțelor Întrunite. Deocamdată nu a fost desemnat noul comandant al Trupelor de Asalt. Serghei Șaptala a deținut anterior funcția de comandant al Comandamentului Operativ „Vest” din Forțele Terestre, iar Oleksandr Pavliuk pe cea de comandant al Forțelor Terestre.

 

Zelenski atrage atenția asupra intensificării eforturilor pentru modernizarea Armatei

 

Președintele atrage atenția comandanților de la toate nivelurile din forțele armate, precum și liderilor din domeniul apărării și securității cu privire la necesitatea intensificării eforturilor destinate modernizării armatei și la pregătirea 100% a militarilor pentru apărarea Ucrainei în condițiile războiul modern.

„Acum, lumea se confruntă cu o transformare rapidă a forțelor și mijloacelor de ducere a războiului. Armata noastră trebuie să fie pregătită să îndeplinească sarcinile cât mai eficient posibil în orice condiții", a precizat Zelenski.

Președintele a subliniat că o cooperare eficientă între comandanți și lideri la toate nivelurile este baza pentru funcționarea cu succes a sferei apărării și sectorului de securitate.

"După rotații și înlocuirea comandanților și a liderilor atât în ​​armată, cât și în Ministerul Apărării, mă aștept la o muncă mai sistematică și la o înțelegere de către fiecare soldat al armatei noastre a perspectivelor dezvoltării Forțelor Armate în general", a concluzionat președintele.

 

Val de demiteri la nivel înalt în Ucraina

 

Comentariul autorului: Reamintim că până în prezent, și-a dat demisia ministrul de interne (12 iulie), au fost demiși din funcții trei adjuncți ai ministrului apărării, șeful Serviciului de Informații Externe, doi prim-adjuncți ai șefului Serviciului de Securitate a Ucrainei și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei – funcție superioară cele de șef al SMG.

Potrivit declarațiilor președintelui Zelenski, schimbările de la Ministerul Apărării au ca scop accelerarea modernizării armatei. Prin această mișcare deosebit de curajoasă, schimbarea masivă în rândul comandanților la vârf ai Forțelor Armate având loc în condiții de război și a unei prezențe mărite a trupelor ruse la granițele Ucrainei, de circa 100.000 de militari, probabil Zelenski intenționează să trimită un șoc în întreaga armată, privind faptul că situația, deși prezentată ca bună, este încă departe de ceea ce se urmărește.

Reamintim că au existat tensiuni între conducerea militară a Forțelor Armate și ministrul apărării. Astfel, în ianuarie 2021, patru generali de vârf din armata ucraineană, comandantul-șef al Forțelor Armate, șeful Statului Major General, comandantul Forțelor Aeriene și comandantul Forțelor Medicale au intentat procese împotriva ministrului apărării, Andrei Taran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel