Președintele turc: Grecia a sfidat NATO prin ostilitatea manifestată față de avioanele turce

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei
Sistem de producție sovietică S-300 aflat în dotarea Greciei

Într-un discurs pe care l-a susținut în timpul participării sale la ceremonia de absolvire a unei promoții de studenți la Universitatea Națională de Apărare din capitala Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa este tulburată de atitudinile ostile ale unor țări care ar trebui să fie aliate Turciei, precum și de sprijinul lor pentru cei care adoptă astfel de atitudini.

De asemenea, pe 30 august, cu ocazia Zilei Victoriei, Erdogan a declarat că "Grecia nu este egală cu Turcia, din punct de vedere politic, economic și militar".

"Suntem conștienți de adevărata intenție a celor care încearcă să irosească timpul și energia țării noastre prin Grecia, așa cum sa întâmplat acum un secol", a adăugat liderul turc.

Acesta a subliniat că Grecia a sfidat NATO și aliații prin acțiunile sale ostile, care au început prin hărțuirea avioanelor de luptă turce și au atins nivelul de urmărire a aeronavelor cu sistemul radar S-300.

Erdogan a continuat: "S-au abținut să ne ofere avioane de luptă F-35 și și-au exprimat nemulțumirea față de achiziția noastră de sisteme de apărare rusești. Nu ne interesează ce spun ei, avem capacitatea de a fabrica orice produs pe care ni-l interzic".

Cu toate acestea, surse militare citate de postul public grec de televiziune ERT au negat categoric afirmațiile Ankarei. 

„Sistemul grecesc de apărare antirachetă S-300 nu a blocat niciodată avioanele turcești F-16”, au asigurat aceștia.

"Interceptările sunt efectuate de avioanele noastre militare în conformitate cu regulile internaționale de", au adăugat aceleași surse, potrivit Greek Reporter.

Erdogan a explicat că Statele Unite au considerat cumpărarea de către Turcia a sistemului rusesc S-400 - achiziție realizată cu scopul de a satisface nevoile de securitate ale țării - drept o amenințare pentru avioanele sale de luptă. El a insistat că acest pas a fost determinat de Statele Unite, care au impus o interdicție Turciei în ceea ce privește dotarea cu produse din industria apărării și au ajuns la punctul în care au oprit livrarea avioanelor de vânătoare F-35 după ce Turcia a plătit o parte din prețul său.

Liderul de la Ankara a subliniat că Turcia așteaptă răspunsul pe care Statele Unite îl vor da la activarea de către Grecia a sistemului S-300 împotriva unei forțe aeriene NATO.

Reamintim că Turcia acuză Grecia că, pe 23 august, radarul unui sistem de rachete antiaeriene S-300 din insula Creta a fost fixat pe avioanele turcești care executau o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional, acțiune considerată ostilă între statele membre NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel