Iranul consideră sancţiunile SUA o formă de "război psihologic"

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele iranian Hassan Rouhani
EXCLUSIV
Preşedintele iranian Hassan Rouhani

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat într-un discurs televizat, luni, că Statele Unite au lansat un "război psihologic" împotriva Teheranului în urma retragerii preşedintelui Donald Trump din acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

"Vor să lanseze războaie psihologice împotriva națiunii iraniene și să creeze diviziuni în rândul poporului", a spus el.

Ieri a intrat în vigoare primul set de sancțiuni economice americane impuse Iranului

Iranul a respins până în ultimul moment oferta preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a negocia un nou acord nuclear, iar Uniunea Europeană a anunţat că va aplica prevederi legale pentru protejarea companiilor europene de efectele previzibile. 

Primul val de sancțiuni, care vizează o varietate de exporturi iraniene, sistemul financiar al țării și capacitatea Iranului de a intra în sistemul financiar global, a intrat în vigoare ieri, 06.08.2018.

Liderul de la Teheran a respins însă oferta lui Trump, afirmând că "negocierile cu sancţiuni nu au sens".

"Suntem mereu în favoarea diplomaţiei şi discuţiilor (...) însă discuţiile necesită onestitate", a mai afirmat Rouhani, informează site-ul postului BBC News.

Teama de noi sancţiuni impuse Teheranului a provocat o criză valutară și a determinat multe companii străine să-și retragă afacerile din Iran

Primul val de sancțiuni, vizează o varietate de exporturi iraniene, sistemul financiar al țării și capacitatea Iranului de a intra în sistemul financiar global.

Un al doilea val de sancțiuni care vizează sectorul energetic al Iranului urmează să fie reimplantat în noiembrie.

Președintele Barack Obama, predecesorul lui Doland Trump, a fost de acord să suspende sancțiunile în schimbul angajamentului Iranului de a-și reduce programul de arme nucleare ca parte a înțelegerii din 2015, cunoscută și sub numele de JCPOA.

Dar Trump a denunțat în mod repetat acordul ca fiind ineficient în împiedicarea ambițiilor Iranului de a construi arme nucleare și insuficient în ceea ce privește limitarea politicii externe agresive a Iranului în Orientul Mijlociu.

"JCPOA, o afacere teribilă și unilaterală, nu a reușit să atingă obiectivul fundamental de blocare a tuturor căilor spre o bombă nucleară iraniană", a declarat Trump luni.

Trump a indicat că va fi dispus să renegocieze cadrul unui nou acord mai cuprinzător cu Iranul. Dar, luni, Rouhani a respins noile declaraţii ale preşedintelui american, atâta timp cât sancțiunile impuse rămân în vigoare, potrivit Deutsche Welle.

"Negocierile cu sancțiuni nu au sens", a spus el. "Dacă sunteți un dușman și înjunghiați cealaltă persoană cu un cuțit și apoi spuneți că doriți negocieri, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să scoateți cuțitul", a adăugat el.

Washingtonul insistă că nu doreşte răsturnarea regimului de la Teheran, ci doar schimbarea atitudinii acestuia, arată DPA.

''În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism'', a indicat preşedintele american într-un comunicat citat de AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel