Preşedintele Erdogan cere SUA să-l predea Turciei pe comandantul forţelor kurde siriene

Eduard Pascu |
Data publicării:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi SUA să-l predea Turciei pe comandantul Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă dominată de miliţia kurdă Unităţile de protecţie a poporului (YPG), pe care îl consideră drept 'terorist', informează AFP, transmite Agerpres.

Este vorba de Mazloum Abdi, ale cărui trupe au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi constituie armata de facto a regiunii autonome kurde din Siria.

''America trebuie să ni-l predea pe acest om (care) sub numele de cod Mazloum este un terorist căutat printr-o 'notificare roşie' de către Interpol'', a declarat Erdogan într-un interviu acordat mass-media de stat turce TRT.

Un grup de senatori americani a cerut Departamentului de Stat să-i acorde rapid viză lui Mazloum Abdi pentru ca acesta să poată să intre în SUA pentru a discuta cu oficiali de la Washington despre situaţia din Siria.

În decursul anilor de luptă împotriva Statului Islamic, FDS au beneficiat de sprijinul coaliţiei conduse de Washington, acuzat în prezent că i-a abandonat pe kurzii din nordul Siriei, permiţând declanşarea ofensivei Turciei la 9 octombrie împotriva YPG în nord-estul Siriei.

Mazloum Abdi a anunţat la 16 octombrie 'îngheţarea' operaţiunilor împotriva Statului Islamic, care a trecut în clandestinitate de la înfrângerea sa pe teren în luna martie.

Relaţiile între SUA şi Turcia s-au tensionat după declanşarea operaţiunilor militare turce în Siria, dar preşedintele Donald Trump a lăsat să se înţeleagă miercuri că întâlnirea sa prevăzută la 13 noiembrie la Casa Albă cu Recep Tayyip Erdogan va avea totuşi loc.

La rândul său, liderul de la Ankara a confirmat că intenţionează să efectueze o vizită la Washington la data respectivă.

Vezi și: Discuții Trump - Erdogan. Cum vor împărți Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel