Președintele ceh, gen. Pavel: Forțele Armate ale Ucrainei vor avea o singură șansă pentru o mare contraofensivă

Ionel Copcea |
Data publicării:
Președintele Cehiei, Petr Pavel
Președintele Cehiei, Petr Pavel

În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.

Referindu-se la evoluțiile conflictului ucrainean, liderul ceh a declarat că Occidentul nu are dreptul să impună Kievului o decizie privind eventuale concesii, inclusiv de natură teroitorială. În opinia sa, singurul lucru care mai rămâne de făcut este ca SUA și Europa să acorde Ucrainei sprijin militar, chiar dacă și acesta are limitele lui.

“Totuși, desigur, există niște limite. Există restricții chiar din partea Ucrainei, pentru că, de exemplu, resursele umane nu sunt infinite. Ajutorul occidental are și el granițele sale”, a declarat Pavel.

Președintele Cehiei, Petr Pavel

Totodată, șeful statului ceh a semnalat faptul că în anul următor, în Statele Unite, vor avea loc alegeri prezidențiale. Pe baza campaniilor electorale anterioare din SUA, se poate aprecia că în timpul acestora publicul și politicienii sunt mai concentrați pe afacerile interne. Chiar și în cazul în care în viitoarea campanie electorală va exista o temă globală importantă, aceasta nu va fi legată de Europa, ci de relațiile americano-chineze. Prin urmare, în anul următor, Occidentul și-ar putea pierde interesul pentru Ucraina.

“Interesul SUA pentru Ucraina și implicit nivelul de asistență ar putea scădea în anul următor. Și când interesul Americii va scădea, multe țări europene vor face la fel”, a explicat Petr Pavel.

În opinia sa, țările NATO vor oferi armatei ucrainene o singură șansă de a efectua o contraofensivă la scară largă. Fereastra de oportunitate pentru aceasta se va deschide în lunile următoare. Potrivit liderului ceh, după iarna viitoare va fi extrem de dificil să se mențină nivelul actual de ajutor militar occidental.

“Oboseala indusă de conflict nu va însemna doar o epuizare a resurselor umane și a echipamentelor, ci și slăbirea asistenței acordate de către Occident”, a explicat Pavel.

“Cred că Ucraina va avea parte de o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră. Prin urmare, dacă decide să o lanseze și aceasta eșuează, va fi extrem de dificil să mai obțină fonduri pentru următoarea”, a concluzionat șeful statului ceh.

Sursa: rp.pl.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel