Preşedinta Taiwanului, videoconferinţă cu ambasadoarea SUA la ONU

Eduard Pascu / 14 ian 2021 / 10:17
Ambasadoarea SUA la ONU, Kelly Craft si presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen Sursa foto: Twitter
Ambasadoarea SUA la ONU, Kelly Craft si presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen Sursa foto: Twitter

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a avut joi o întâlnire online cu Kelly Craft, ambasadoarea SUA la ONU, evidenţiind colaborarea strânsă dintre cele două părţi, relatează DPA.

Videoconferinţa a avut loc la o zi după anularea vizitei lui Kelly Craft în Taiwan, programată iniţial să se desfăşoare în această săptămână, de miercuri până vineri.

Departamentul de Stat al SUA a anulat miercuri toate vizitele în străinătate ale oficialilor de rang înalt programate iniţial înainte de tranziţia spre administraţia preşedintelui ales Joe Biden, decizia afectând de asemenea şi o deplasare a secretarului de stat Mike Pompeo în Belgia, transmite Agerpres.

La Taipei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Xavier Chang, a precizat într-o declaraţie că la videoconferinţă cele două părţi au discutat chestiuni precum participarea Taiwanului la organisme internaţionale, consolidarea parteneriatului dintre Taiwan şi SUA, împărtăşirea valorilor democratice sau schimburile educaţionale.

"I-am spus preşedintei Tsai că SUA sunt alături de Taiwan şi vor fi mereu, ca prieteni şi parteneri, stând alături ca piloni ai democraţiei", a scris Craft pe Twitter după videoconferinţă.

"Am discutat despre felurile în care Taiwanul este un model pentru întreaga lume, aşa cum a demonstrat prin succesul în lupta împotriva COVID-19 şi prin tot ceea ce are de oferit în domenii precum sănătate şi tehnologie şi ştiinţă inovatoare", a adăugat diplomata americană.

"Din păcate, Taiwanul nu poate să îşi împărtăşească acest succes la reuniunile ONU, inclusiv la Adunarea Mondială a Sănătăţii, din cauza obstrucţionării din partea PRC (Republica Populară Chineză - n.r.)", a mai scris Craft.

"Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, atunci este faptul că o mai bună informare şi o mare transparenţă sunt parte a soluţiei", a adăugat ambasadoarea SUA la ONU.

David Feith, asistent-adjunct al secretarului de stat pentru Asia de Est şi Pacific, a participat de asemenea la această conferinţă online, potrivit lui Xavier Chang.

Programata vizită în Taiwan a ambasadoarei Kelly Craft a fost criticată dur de Beijing. Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că această insulă face parte din teritoriul său, notează DPA.

 

Citește și: China ameninţă cu o "ripostă" după recentele contacte între SUA şi Taiwan

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy