Presa rusă: Generalul Surovikin a fost eliberat din toate funcțiile și a fost pus la dispoziția Ministerului Apărării. Momentan, acesta se află “în vacanță”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În seara zilei de marți, 22.08.2023, holdingul de presă RBK din Federația Rusă a informat, citând surse proprii, că generalul Surovikin a fost eliberat din funcția de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice, precum și din cea de locțiitor al comandantului Grupării de forțe întrunite participante la operația militară specială din Ucraina. Generalul nu a mai apărut în public din 24 iunie.

,,Generalul de armată Serghei Surovikin a fost eliberat din funcție în vederea unui transfer la un alt loc de muncă și se află la dispoziția Ministerului Apărării”, a declarat pentru RBK a sursă familiarizată cu situația. Acest fapt a fost confirmat și de o altă sursă, care este la curent cu deciziile de personal din Ministerul rus al Apărării.

,,În prezent, generalul se află într-o scurtă vacanță”, a precizat una dintre surse.

Anterior, și fostul redactor-șef al Ekho Moskvy, Alexei Venediktov, recunoscut de Ministerul Justiției ca agent străin, anunțase îndepărtarea lui Surovikin din postul de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice.

Potrivit unuia dintre interlocutorii RBK, după înlăturarea din funcția de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice, generalul Surovikin a încetat să mai fie și locțiitor al comandantului operației din Ucraina.

Generalul Serghei Surovikin a fost numit în funcția de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice în luna noiembrie 2017. În perioada 2017-2019, cu o pauză de câteva luni, a comandat gruparea de trupe ruse din Siria.

În iunie 2022, s-a aflat că Surovikin conduce Gruparea de trupe Sud, care participă la operația militară specială din Ucraina. Surovikin a participat la capturarea orașului Severodonetsk și la operațiunea de deblocare a fabricii Azot, precum și la luptele de lângă Lisichansk.

Pe 08 octombrie 2022, Surovikin a fost numit comandant al Grupării de forțe întrunite din zona operației militare speciale din Ucraina. Pe 11 ianuarie 2023, șeful Statului Major General (SMG), Valeri Gherasimov, l-a înlocuit pe Surovikin la conducerea operației din Ucraina. Surovikin a devenit adjunct al lui Gherasimov, împreună cu comandantul-șef al Forțelor Terestre, Oleg Salyukov, și cu locțiitorul șefului SMG, Alexei Kim.

În primăvara anului 2023, șeful PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a criticat în mod repetat conducerea Ministerului Apărării și s-a plans de “foamea de obuze”. În același timp, l-a lăudat pe Surovikin și a spus că atunci când acesta a comandat gruparea comună nu au fost probleme cu muniția. La începutul lunii mai, Prigojin a declarat că problemele cu obuzele au fost rezolvate, iar generalul Surovikin a fost desemnat să asigure colaborarea dintre Ministerul Apărării și PMC Wagner în cadrul operațiunilor de luptă.

Generalul Surovikin nu a mai fost văzut în public din 24 iunie, când a înregistrat un mesaj video adresat luptătorilor PMC Wagner pentru a opri rebeliunea armată.

Ulterior, The New York Times a informat că Surovikin ar fi știut despre planurile lui Prigojin. Reprezentanții Kremlinului au numit aceste informații drept “simple speculații”.

După aceea, The Financial Times a anunțat, pe 29 iunie, că Surovikin a fost reținut. Potrivit ziarului, la acea dată nu era clar dacă Surovikin a fost acuzat de conspirație sau a fost reținut pentru interogatoriu. Agenția Bloomberg a susținut că Surovikin a fost interogat timp de câteva zile de către procurorii militari cu privire la legăturile sale cu Prigojin.

Fiica lui Surovikin, Veronika, într-un interviu acordat canalului de Telegram “Baza”, a negat informațiile despre posibila arestare a tatălui său. Ea a reamintit faptul că generalul nu apare în fiecare zi în mass-media să facă declarații.

De asemenea, președintele Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a spus că Surovikin este în vacanță. “Surovikin se odihnește acum. Nu este încă disponibil”, a spus Kartapolov, răspunzând la întrebarea unui jurnalist de la canalul de Telegram “Shot”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel