Presa internațională relatează despre faptul că Ucraina a pierdut două sisteme Patriot (Foto/Video): Institutul pentru Studiul Războiului dezmite informaţia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Două lansatoare M901 ale sistemului de apărare antiaeriană MIM-104 Patriot, care aparţin Forțelor Armate ale Ucrainei, ar fost distruse în urma unui atac rusesc cu rachetă balistică Iskander în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk din Ucraina. Sursa
Două lansatoare M901 ale sistemului de apărare antiaeriană MIM-104 Patriot, care aparţin Forțelor Armate ale Ucrainei, ar fost distruse în urma unui atac rusesc cu rachetă balistică Iskander în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk din Ucraina. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.

Presa internațională relatează că rușii au distrus două sisteme Patriot în apropierea orașului Pokrovsk din regiunea Donețk. Forțele Armate ale Ucrainei nu comentează acest lucru, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nu este adevărat. 

Se precizează că este pentru prima dată în cei doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina când rușii au reușit să găsească și să distrugă un sistem Patriot.

Surse rusești au difuzat intens imagini cu un atac rusesc din 9 martie pentru a susține că forțele rusești au distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot care se afla în estul Ucrainei, deși aceste afirmații nu au fost încă confirmate. 

Julian Röpcke, jurnalistul Bild, precizează că lansatoarele se aflau la 10 metri unul de celălalt și că "au fost staționate suficient de mult timp pentru ca Rusia să lanseze rachete balistice asupra lor".

La rândul său, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu confirmă în acest moment distrugerea sistemelor ucrainene Patriot ucrainene, deoarece rușii au prezentat imagini cu camioanele germane MAN KAT1 distruse, care pot fi folosite ca platforma pentru lansatoarele de rachete de apărare antiaeriană Patriot sau în logistică.

Forbes amintește că, în ultima lună, sistemele ucrainene Patriot au doborât mai multe avioane de vânătoare-bombardament ale forțelor aeriene ruse, atenuând superioritatea aeriană a Rusiei.

,,Într-adevăr, este posibil ca lansatoarele și echipajele pe care Iskander le-a lovit săptămâna aceasta, la 32 km de linia frontului, să fie aceleași lansatoare de rachete care au doborât multe avioane rusești. Este posibil ca spaţiul aerian de deasupra estului Ucrainei să fi devenit mult mai sigur pentru ruși", relatează revista Forbes.

Revistă a calculat că, în cazul în care aceste informații se confirmă, atunci ucrainenii au pierdut până la 13% din numărul total al lansatoarelor Patriot într-un singur atac și nu au avut o apărare antiaeriană adecvată în timpul desfăşurării lor.  

Se menţionează că un sistem Patriot doboară cu ușurință rachetele rusești Iskander, dar acest lucru este posibil doar atunci când bateriile active, și nu atunci când se află în mișcare între poziţiile unde urmează să fie desfăşurat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel