Premierul Republicii Moldova explică de ce ţara să nu oferă ajutor militar Ucrainei, cu referire la avioanele Mig-29 cerute de Kiev

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a comentat în premieră informațiile apărute în presa din Ucraina, cu privire la faptul că autoritățile de la Kiev ar fi solicitat Chișinăului să ofere cele 6 avioane MiG-29 pe care le deține.

„Moldova este alături de Ucraina și cetățenii ucraineni încă din prima zi a acestui război injust. Chiar și acum, deși numărul de refugiați descrește, avem peste 90 de mii de oameni în Moldova, oferim ajutoare umanitare'', a spus Natalia Gavrilița.

,,În ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența internă, economică, energetică, care să ofere acest ajutor”, a răspuns Gavrilița la întrebarea jurnaliștilor, potrivit Newsmaker.md.

La insistența jurnaliștilor de a răspunde dacă a existat sau nu o astfel de solicitare din partea Kievului, premierul Republicii Moldova a refuzat să ofere detalii. În ceea ce privește starea celor 6 aparate de zbor, Gavrilița a adăugat: „Cred că vă puteți adresa Agenției Proprietății Publice pentru detalii”.

În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, Kievul intuind situația ce va urma s-a orientat spre achiziționarea de urgență a avioanelor de tip MiG-29. Și, potrivit presei din Ucraina, s-ar fi încercat achiziționarea avioanelor MiG-29 din Republica Moldova.

Informația e dată publicității de ziarul ucrainean Glavcom care citează surse proprii.

Glavcom scrie că Ucraina a solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a avioanelor MiG-29 pe fondul invaziei ruse. Acest lucru s-ar fi întâmplat în primele zile după invazie.

Conducerea Republicii Moldova ar fi refuzat oferta Ucrainei. Sursa citată precizează că motivul îl reprezintă situația delicată în care se află Republica Moldova în relația cu Federația Rusă.

Galvcom mai precizează că Maia Sandu a luat decizia de a refuza din start oferta Ucrainei după ce s-ar fi consultat cu Martin Sieg, consilierul prezidențial pe probleme de coordonare strategică și afaceri europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel