Pe fondul invaziei ruse, Ucraina ar fi încercat achiziționarea de MiG-29 din R. Moldova, dar s-a izbit de un refuz

MiG-29 „moldovenesc”, tractat într-o bază militară din Republica Moldova. Sursă foto: Timpul.md
MiG-29 „moldovenesc”, tractat într-o bază militară din Republica Moldova. Sursă foto: Timpul.md

În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, Kievul intuind situația ce va urma s-a orientat spre achiziționarea de urgență a avioanelor de tip MiG-29. Și, potrivit presei din Ucraina, s-ar fi încercat achiziționarea avioanelor MiG-29 din Republica Moldova.

Informația e dată publicității de ziarul ucrainean Glavcom care citează surse proprii.

Glavcom scrie că Ucraina a solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a avioanelor MiG-29 pe fondul invaziei ruse. Acest lucru s-ar fi întâmplat în primele zile după invazie.

Conducerea Republicii Moldova ar fi refuzat oferta Ucrainei. Sursa citată precizează că motivul îl reprezintă situația delicată în care se află Republica Moldova în relația cu Federația Rusă.

Galvcom mai precizează că Maia Sandu a luat decizia de a refuza din start oferta Ucrainei după ce s-ar fi consultat cu Martin Sieg, consilierul prezidențial pe probleme de coordonare strategică și afaceri europene.

Precizăm că până la publicarea materialului nu există o poziție oficială a Chișinăului cu privire la cele relatate de presa din Ucraina.

 

R. Moldova ar mai deține 6 avioane de tip MiG-29

 

Sursa citată mai scrie că Republica Moldova mai deține doar 6 avioane de tip MiG-29, după ce la prăbușirea URSS-ului se aflau peste Prut aproximativ 30 de MiG-uri 29.

Timpul.md precizează că cele 6 avioane se află într-o bază militară din nordul Republicii Moldova, la Mărculești, și,  potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare cu toate că se află într-o stare tehnică cel puțin deplorabilă.

De la invazia neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în media a fost avansată de mai multe ori ipoteza cu privire la livrarea către Ucraina a avioanelor de tip MiG-29, din anumite state NATO.

Statele Unite și Polonia discută în momentul de faţă despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina, dar acest lucru nu s-a congretizat, existând neconcordanțe la nivel birocratic și logistic.

SUA au respins propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru ca mai apoi acestea să fie predate Ucrainei. Subiectul rămâne încă unul sensibil în cadrul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel