Premierul Poloniei o critică pe Angela Merkel după discuția acesteia cu Lukașenko

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul la final de mandat al Germaniei, pentru că a discutat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în contextul crizei tot mai mari a migranţilor la graniţa Uniunii Europene, despre care multe voci spun că a fost orchestrată de Minsk, relatează DPA.

UE îl acuză pe Lukaşenko pentru valul de migranţi de la graniţele sale externe în ultimele săptămâni, Polonia şi Lituania fiind cele mai afectate ţări.

Lukaşenko a afirmat în mod repetat că nu va mai opri persoanele care traversează teritoriul Belarusului în încercarea de a ajunge în blocul comunitar, ca reacţie la sancţiunile UE împotriva regimului de la Minsk după alegerile prezidenţiale contestate din 2020.

Numeroase grupuri de migranţi s-au instalat de-a lungul graniţei dintre Polonia şi Belarus în ultimele luni, unii încercând să intre în ţară, ceea ce a determinat Varşovia să îşi consolideze securitatea la frontieră. Între timp, apar tot mai multe îngrijorări în legătură cu siguranţa migranţilor în contextul răcirii tot mai accentuate a vremii.

Merkel a discutat cu Lukaşenko de două ori, încercând să rezolve criza.

Într-un interviu pentru DPA, Morawiecki a spus că salută implicarea Uniunii Europene în încercarea de a găsi o soluţie diplomatică la criză, dar a criticat-o pe Angela Merkel.

"Când cancelarul Merkel l-a sunat pe Lukaşenko, a contribuit la legitimarea regimului acestuia, în contextul în care lupta pentru un Belarus liber este în desfăşurare de 15 luni", a declarat el, făcând referire la discuţiile telefonice între liderii de la Berlin şi Minsk în încercarea de a rezolva criza.

"Lukaşenko a abuzat de asemenea de discuţia cu Angela Merkel. El a pretins că Merkel a fost de acord cu transportarea a 2.000 de migranţi printr-un coridor spre Germania şi alte ţări din UE. Nu este adevărat", a spus Morawiecki.

Merkel a fost criticată în Germania şi în alte ţări pentru cele două discuţii telefonice cu Lukaşenko. Totuşi, decizia sa a fost determinată de disperarea tot mai mare a mii de persoane de la graniţă, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a adăugat că discuţiile au avut loc în coordonare cu Comisia Europeană.

Lukaşenko a pretins de asemenea că Merkel a fost de acord să primească refugiaţi, o afirmaţie despre care Seibert a spus că este falsă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel