Premierul Poloniei: Criza de la frontiera cu Belarus ameninţă securitatea şi stabilitatea UE

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Militari polonezi la frontiera cu Belarus
Militari polonezi la frontiera cu Belarus

Actuala criză provocată de prezenţa masivă a migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia ameninţă ''stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene'', a atenţionat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, transmit AFP şi Reuters.

''Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene'', a scris şeful executivului polonez pe Twitter.

''Acest atac hibrid al regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

De partea sa, Belarusul a denunţat marţi acuzaţiile ''neîntemeiate'' ale părţii poloneze, potrivit căreia Minskul se află în spatele tentativelor de trecere ilegală a frontierei poloneze de către mii de migranţi.

''Ministerul Apărării belarus consideră acuzaţiile părţii poloneze fără fundament şi fără justificare'', a indicat ministerul într-un comunicat. Autorităţile belaruse acuză Polonia de creştere ''deliberată'' a tensiunilor la graniţă.

Luni, Polonia a blocat o tentativă de trecere în masă a frontierei sale de către sute de migranţi dinspre Belarus, majoritatea dintre ei proveniţi din Orientul Mijlociu.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

NATO a calificat luni drept ''inacceptabilă'' maniera în care Belarusul ''utilizează'' chestiunea migraţiei.

Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, a evocat posibilitatea adoptării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Imagini video postate pe social media arată sute de migranţi care merg spre frontiera belaruso-poloneză, în apropierea satului Kuznica, unii dinspre ei încercând să treacă de gardul din sârmă ghimpată folosind diverse unelte.

Autorităţile poloneze au închis oficial un punct de trecere a frontierei cu Belarus marţi la ora 06:00 GMT.

Polonia a desfăşurat un număr suplimentar de soldaţi şi poliţişti de frontieră, în timp ce Lituania a anunţat că ar putea decreta starea de urgenţă în zona graniţei sale cu Belarus.

Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a declarat că pentru moment Polonia nu are nevoie de ajutor suplimentar din partea Agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (FRONTEX). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel