Premierul Justin Trudeau: Acţiunile Rusiei nu sunt o ameninţare doar pentru Ucraina, dar şi pentru dreptul internaţional

Eduard Pascu |
Data publicării:

Premierul canadian Justin Trudeau a promis marţi să susţină Ucraina în faţa ameninţării ruse, la sfârşitul unei întâlniri la Toronto cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"După agresiunea Rusiei şi tentativele sale de a submina suveranitatea Ucrainei, inclusiv prin anexarea ilegală a Crimeii, este important pentru ţări precum Canada să fie de partea partenerului lor", a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean.

"Acţiunile Rusiei nu sunt o ameninţare doar pentru Ucraina, dar şi pentru dreptul internaţional", a insistat liderul liberal canadian.

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja unei conferinţe asupra reformelor în Ucraina, care reuneşte până joi reprezentanţi din circa 30 de ţări, ai Uniunii Europene şi ai unor organizaţii precum FMI, Banca Mondială sau NATO.

Trudeau s-au declarat de asemenea "consternat" de revenirea Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), "deşi ea nu i-a eliberat pe marinarii ucraineni" închişi, la fel ca trei nave ucrainene, după un incident în Marea Azov în noiembrie 2018.

Zelenski s-a declarat "dezamăgit" de această decizie. În semn de protest, ţara sa a anunţat marţi că a retras invitaţia trimisă de APCE pentru monitorizarea alegerilor legislative de la 21 iulie.

Vânzări de arme și instruirea soldaților 



Trudeau şi Zelenski au discutat de asemenea vânzarea de arme canadiene către Ucraina şi despre misiunea de formare a forţelor armate canadiene în această ţară.

În martie, Ottawa a reînnoit până în 2022 această misiune de circa 200 de militari canadieni în Ucraina, care au format aproape 11.000 de membri ai forţelor de securitate ucrainene de la desfăşurarea lor în 2015.

În privinţa reformelor din Ucraina, Trudeau s-a declarat convins că "îmbunătăţirile" constatate în ultimii ani vor continua, în special în lupta împotriva corupţiei.

Liderul liberal s-a declarat încrezător că odată cu preşedintele Zelenski, un nou venit, fost actor şi umorist, "vom vedea şi mai multe măsuri pozitive" în Ucraina. "Vom avea răbdare, pentru că este mult de treabă", a subliniat Trudeau. 

Vezi și: Ucraina se retrage din APCE după reprimirea Rusiei. Alte state îi urmează exemplul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel