Premierul israelian cere ONU să condamne mişcarea libaneză Hezbollah

S.I. Catalin |
Data publicării:
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a presat miercuri ONU să condamne mişcarea Hezbollah, după descoperirea de tuneluri ce se infiltrau până pe teritoriul Israelului plecând din Liban, şi să exercite presiuni asupra Beirutului pentru ca acesta să pună capăt acţiunilor mişcării şiite libaneze.

Israelul a lansat o intensă campanie mediatică înaintea unei reuniuni prevăzute pentru miercuri, în timpul căreia Consiliul de Securitate trebuie să discute despre descoperirea recentă a unor tuneluri subterane săpate, potrivit statului israelian, de Hezbollah, sub frontiera libaneză şi care pătrund pe teritoriul israelian, potrivit AFP.

Tunelurile sunt menite să servească la răpirea sau asasinarea de soldaţi sau civili israelieni şi la cucerirea unei fâşii din teritoriul israelian în caz de ostilităţi, potrivit Israelului.

Netanyahu a calificat miercuri aceste tuneluri drept "act de război" din partea Hezbollah, unul dintre marii duşmani ai Israelului.

,,Îi îndemn pe toţi membrii Consiliului de Securitate să condamne actele de agresiune nejustificate din partea Hezbollah, să desemneze Hezbollah organizaţie teroristă în totalitatea ei, să adopte sancţiuni mai puternice împotriva Hezbollah", a spus Netanyahu în timpul unui discurs susţinut în faţa presei.

Hezbollah este considerată o organizaţie teroristă de Israel şi SUA, însă doar ramura sa armată este clasată ca atare de UE.

Netanyahu a îndemnat Consiliul de Securitate să-i "ceară Libanului ca acesta să nu mai permită ca teritoriul său să fie folosit pentru acte de agresiune" şi "să susţină dreptul Israelului de a se apăra împotriva unei agresiuni inspirate şi duse de Iran", aliat al Hezbollahului.

Israelul a lansat la 4 decembrie o vastă operaţiune pentru detectarea şi distrugerea de tuneluri, de partea sa de frontieră. El susţine că a localizat până acum patru tuneluri subterane.

Netanyahu a prezentat din nou mişcarea Hezbollah drept "instrument" al Iranului. El a criticat dur guvernul libanez, vorbind despre un "fiasco total" al armatei sale în faţa acţiunilor Hezbollah. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel