Premierul armean Nikol Paşinian anunţă un plan de reconstrucţie a regiunii Nagorno-Karabah

Eduard Pascu |
Data publicării:
Nikol Pashinyan
Nikol Pashinyan

Premierul armean Nikol Paşinian, confruntat cu proteste în masă după ce a semnat un acord conform căruia Azerbaidjanul vecin îşi recapătă controlul asupra unor părţi din Nagorno-Karabah, a anunţat miercuri un plan pentru reconstrucţia acestei regiuni, informează dpa.

Armenii au pierdut controlul asupra unor zone importante din regiunea Nagorno-Karabah după şase săptămâni de la reizbucnirea confruntărilor sângeroase cu Azerbaidjanului, încheiate săptămâna trecută cu un acord de încetare a luptelor. Paşinian şi-a recunoscut vina pentru "eşecurile" Armeniei în conflict, afirmând într-un comunicat că el este principalul responsabil.

Armenia trebuie să reconstruiască zonele distruse de război la care are acces şi să asigure întoarcerea în siguranţă a refugiaţilor la casele lor, a spus şeful executivului armean, subliniind că va fi "angajat pe deplin în această muncă", transmite Agerpres.

Nikol Paşinian se confruntă cu proteste în masă la Erevan după semnarea acordului cu Azerbaidjanul, mediat de Rusia, influentă în regiune. Politicienii de opoziţie i-au cerut lui Paşinian să demisioneze.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Nikol Paşinian într-un comunicat dat publicităţii marţi, declarând că ar fi "o sinucidere" pentru Armenia să formeze un nou guvern care să nu accepte acordul.

Preşedintele azer Ilham Aliev a calificat drept succes recenta campanie militară a ţării sale în Nagorno-Karabah, care a permis reîntoarcerea etnicilor azeri în regiune. Cel puţin 1.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Acordul de încetare a focului este monitorizat de trupe ruseşti de menţinere a păcii.

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni autorizaţia parlamentului pentru a trimite militari în Azerbaidjan în vederea participării la o misiune ruso-turcă de supraveghere a încetării focului în Nagorno-Karabah.

Citește și: Președinția turcă, moțiune în Parlament pentru desfășurarea trupelor în Azerbaidjan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel