Premieră pentru U.S. Air Force: F-35A este acum certificat pentru a lansa bombe nucleare B61-12

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioanele de luptă invizibile F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt acum certificate pentru lansarea bombelor nucleare gravitaționale B61-12.
Avioanele de luptă invizibile F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt acum certificate pentru lansarea bombelor nucleare gravitaționale B61-12.

Avionul de luptă multi-rol F-35A a fost certificat pentru a transporta o bombă nucleară B61-12. Publicaţia Breaking Defence relatează acest lucru cu referire la purtătorul de cuvânt al Joint Program Office (JPO) al F-35, Russ Homer. Oficial, unele F-35A vor putea transporta acum B61-12, ceea ce face din avionul de luptă un avion cu dublă utilizare, care poate transporta atât arme convenționale, cât și nucleare. Certificarea a fost obținută la 12 octombrie, cu câteva luni înainte de promisiunea făcută de SUA celorlalte state membre NATO de a finaliza procesul până în ianuarie 2024.

 

Avioanele de luptă invizibile F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt acum certificate pentru lansarea bombelor nucleare gravitaționale B61-12 - și, de fapt, au fost certificate din 12 octombrie 2023.

Această informație-bombă - dezvăluită de Joint Program Office (JPO) al F-35 - a fost raportată de Breaking Defense vineri dimineață. Purtătorul de cuvânt al JPO, Russ Goemaere, a declarat că, de fapt, certificarea a fost acordată cu câteva luni mai devreme și cu mult înainte de termen.

Acest lucru înseamnă că F-35A vor fi acum considerate platforme cu "dublă capacitate", utilizabile atât în războiul convențional, cât și în cel nuclear - în acest din urmă rol transportând până la două B61-12 în interior și folosind suita sa de senzori de scanare a solului și conexiuni de date pentru a ținti bomba cu mai multă precizie decât alte aeronave care lansează B61.

 

F-35 este cel de-al doilea avion de luptă, după F-15E, care poate lansa B61-12

 

În plus, în timp ce Forțele Aeriene ale SUA operează de mult timp avioane de vânătoare convenționale F-15E și F-16 cu "N-wiring" necesar pentru a folosi arme nucleare, F-35A este primul avion de vânătoare stealth configurat în acest fel.

Spre deosebire de mai vechiul avion de luptă stealth F-22 Raptor al Forțelor Aeriene, destinat luptei aer-aer, F-35A a fost întotdeauna destinat să preia capacitatea de atac nuclear tactic a avioanelor de luptă F-16 pe care trebuia să le înlocuiască. Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestei capacități a fost asociată cu un program extins (și foarte costisitor) de modernizare cunoscut sub numele de Block 4.

Acordarea certificării înseamnă că dezvoltarea și testarea capabilității B61-12 este în sfârșit finalizată și considerată satisfăcătoare după "peste 10 ani de eforturi intense", după cum a precizat Russ Goemaere.

În plus, Forțele Aeriene au declarat că, după cum se pare, capacitatea nucleară nu depinde de primirea pachetului complet de modernizare a Block 4 și că certificarea va fi aplicată la "toate" F-35A din inventarul Forțelor Aeriene ale SUA. Cu toate acestea, F-35 nu este certificat pentru vechile bombe B61-3 sau B61-4 care sunt înlocuite de B61-12.

Acum, Forțele Aeriene ale SUA dispun de o soluție mult mai eficientă pentru a-și lansa arsenalul de bombe nucleare tactice gravitaționale, datorită capacității F-35 de a pătrunde în spațiul aerian inamic cu un risc mai mic de a fi detectat în avans și de a fi o țintă uşoară pentru apărare aeriană inamică. F-35 este, de asemenea, cel de-al doilea avion de luptă (după F-15E) care poate lansa B61-12, având o precizie și o rază de acțiune mult mai mari decât predecesorii săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel