Premieră pentru F-35. Un avion de luptă F-35 Adir a interceptat și doborât cu succes două drone lansate de Iran

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un F-35 Lightning II al Israelului. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 Lightning II al Israelului. Sursă foto: Lockheed Martin

O aeronavă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II a Israelului a reușit să intercepteze două drone lansate de Iran. Incidentul este o premieră pentru F-35I Adir.

F-35I Adir este versiunea personalizată a F-35 Lighting II pe care o deține Israelul. Țara Sfântă deține aproximativ 30 de aparate F-35, planificând să ajungă la 75 de avioane de luptă.

Potrivit unui comunicat al IDF (forțele de apărare israeliene), în luna martie a anului trecut, un F-35 a reușit să intercepteze două drone lansate de Iran. Informația a fost dată publicității abia azi.

„În luna martie 2021, regimul iranian a lansat două UAV-uri către teritoriul israelian. Dronele au fost interceptate cu succes de către un avion F-35I Adir al Forțelor Aeriene Israeliene. Aceasta a fost prima operațiune de interceptare (n.r. - a unei drone) de către un F-35I”, precizează IDF.

Se pare că incidentul a avut loc cu puțin timp înainte de izbucnirea conflictului de anul trecut dintre gruparea teroristă Hamas și Israel.

Amintim că în cursul anului trecut, pe data de 10 mai 2021, Hamas a lansat un atac de amploare asupra Israelului. Timp de 11 zile, Armata Israelului s-a angajat într-o confruntare cu grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic. Confruntările s-au soldat cu peste 230 de morți în tabăra palestiniană și 12 morți în tabăra israeliană.

Luptele de anul trecut au reprezentat cea mai gravă escaladare a conflictului în ultimii ani. Hamas și Jihadul Islamic au lansat peste 4.300 de rachete către Israel.

 

Un F-35I a doborât două drone iraniene care transportau muniție în Fâșia Gaza

 

Potrivit YnetNews, care citează surse oficiale ale IDF, dronele interceptate de F-35 în martie 2021 au fost doborâte. Ele au fost lansate de către Iran și aveau ca destinație Fâșia Gaza.

Amintim că Iranul este principalul finanțator al grupării teroriste șiite Hezbollah, care activează în Liban și care atacă constant Israelul prin nordul țării. Totodată, Iranul sprijină militar și gruparea sunnită Hamas în Fâșia Gaza.

De-a lungul timpului Iranul a accelerat înarmarea grupărilor și milițiilor teroriste cu scopul de destabilizare a Israelului.

Iranienii au dezvoltat în ultimul timp drone de diferite dimensiuni pentru mai multe misiuni, de la recunoaștere la transport de armament.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel