Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare

Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Parada militară care va avea loc pe data de 1 Decembrie cu prilejul Zilei Naționale a României va aduce o premieră: Pentru prima oară în dertașamentul de defilare al Armatei României vor fi prezentate sistemele Patriot și HIMARS.

Pe data de 1 decembrie ceremonia va începe la ora 11:00 și, potrivit MApN, ea se va desfăşura într-un format restrâns, care va fi dimensionat în funcţie de situaţia pandemică de la momentul desfăşurării evenimentului, cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Comandantul paradei este generalul maior Gheorghiță Vlad.

În premieră vor fi prezentate sistemele HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române. În ceea ce privește tehnica militară modernă, în detașamentul de defilare se vor regăsi și blindatele Piranha V, iar escadrila de F-16 va survola Arcul de Triumf.

Potrivit Radio România Actualități, care îl citează pe generalul maior Gheorghiță Vlad, comandantul paradei, la ceremonia care va avea loc cu prilejul Zilei Naționale vor participa vor participa 1.500 de militari, 30 de aeronave şi aproximativ 100 de autovehicule.

 

România a achiziționat șapte sisteme sol-aer Patriot. Armata română va fi prima care va deține cea mai modernă versiune a Patriot

 

În luna septembrie a anului trecut România a recepționat primul sistem Patriot. 

Raytheon a anunțat ulterior anul acesta că țara noastră va primi în 2022 și alte sisteme Patriot. România va fi prima țară care va deține cea mai modernă versiune a Patriot.

România este cea de-a 17-a ţară care deține în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO.

România a achiziționat șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Subliniem că în 2018 un sistem de rachete sol-aer Patriot a fost prezent la parada de Ziua Națională, în premieră, doar că acel sistem aparținea Statelor Unite ale Americii. 

 

Primul sistem HIMARS a intrat în dotarea Armatei României

 

În ceea ce privește HIMARS, în luna februarie a acestui an, țara noastră a primit primul sistem HIMARS. Echipamentele acestui sistem au fost transportate atunci la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem.

România va achiziționa trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel