Premieră istorică pentru aviația militară a SUA: Avioane civile au realimentat în aer avioane ale Forțelor Aeriene. Proiecția forței SUA în caz de conflict se mărește

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Un avion E-3 al Forțelor Aeriene ale SUA, realimentat în aer în premieră de un avion civil KC-135 aparținând companiei Metrea. Foto: Metrea
Un avion E-3 al Forțelor Aeriene ale SUA, realimentat în aer în premieră de un avion civil KC-135 aparținând companiei Metrea. Foto: Metrea

În anul și luna în care se aniversează 100 de ani de la prima realimentare aer-aer, Forțele Aeriene americane realizează o premieră la nivel mondial: avioane cisternă comerciale au realimentat în aer aeronave militare americane în cadrul unui exercițiu recent.

Compania Metrea, cu sediul la Washington DC, a anunțat, pe 13 iulie, că avioanele sale cisternă au oferit servicii  de realimentare comercială aer-aer pentru aeronavele RC-135 și E-3 ale Forțelor Aeriene americane (USAF).

 

US Navy și Marine Corps folosesc deja în mod regulat servicii civile de realimentare aeriană. Pentru Forțele Aeriene e o premieră 

 

”Metrea este mândră că a făcut parte dintr-o premieră istorică prin furnizarea de realimentare comercială aer-aer aeronavelor RC-135 și E-3 ale Forțelor Aeriene ale SUA în sprijinul exercițiului Resolute Hunter. În timp ce unitățile US Navy și Marine Corps folosesc în mod regulat servicii comerciale de realimentare aeriană pentru instruire și sprijin, aceasta este prima dată când aeronavele Forțelor Aeriene ale SUA au folosit realimentarea aeriană comercială”, a informat Metrea într-un comunicat de presă.

În perioada 23 - 29 iunie, Metrea Strategic Mobility (MSM) a efectuat patru misiuni aeriene de sprijin pentru realimentarea aeronavelor RC-135 și E-3 în cadrul exercițiului Resolute Hunter. Totalul a inclus 13 contacte cu brațul (de alimentare) și aproape 41 tone de combustibil descărcate, oferind antrenament de realimentare aeriană pentru echipajele RC-135 și E-3 și permițându-le să-și extindă participarea la exercițiu.

„Era lucrul cel mai potrivit să putem sprijini USAF în atingerea acestei etape majore, în aceeași săptămână în care s-a marcat cea de-a 100-a aniversare a realimentării aeriene (Pe 27 iunie 1923 a avut loc prima realimentare aer-aer din istorie – nota autorului.)”, a declarat Jon „Ty” Thomas, șeful Grupului Aer și Spațiu al Metrea. „Echipa noastră a lucrat îndeaproape cu NAVAIR, Air Combat Command și cu avioanele RC-135 și E-3 pentru a reuși acest lucru și a oferi pregătirea necesară. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim mai multe cerințe de realimentare a USAF, precum și creșterea cererii din partea aliaților și partenerilor.”

Pentru Metrea Strategic Mobility, această reușită este un alt reper istoric, după ce recent s-a realizat prima realimentare comercială aer-aer, în aprilie 2023, în sprijinul unui P-8 al Marinei SUA.

 

Proiecția forței militare a SUA în caz de război devine accesibilă și operatorilor civili

 

2. Un avion E... (e-3-realimentat-in-aer-de-un-avion-civil_04687200.jpeg)

Un avion E-3 al Forțelor Aeriene ale SUA, realimentat în aer în premieră de un avion civil KC-135 aparținând companiei Metrea. Foto: Metrea

Metrea Strategic Mobility este singura companie care deține și operează o flotă de aeronave KC-135R, oferind un serviciu de realimentare aer-aer care se integrează perfect, sigur și profesional în pregătirea și operațiunile aviației militare.

Este remarcabil faptul că Pentagonul a deschis un nou domeniu pentru participarea companiilor comerciale în cadrul efortului de apărare. Sectorul realimentării aer-aer, unul de importanță strategică pentru proiecția forțelor armate americane, devine de acum accesibil și operatorilor civili.

Deocamdată se constată că au fost realimentate aeronave militare cu rază mare de acțiune (RC-135, E-3, P-8)  care pot reveni pentru realimentare într-o zonă îndepărtată de linia frontului. Probabil, în viitor, Pentagonul se va concentra mai mult pe realimentările ce presupun amenințări din partea adversarilor, lăsând zonele sigure, unde nu există riscuri tactice, deschise concurenței comerciale care este o sursă importantă de inovație și de reducere a costurilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel