Premieră în Marea Neagră: Navele ruse de desant transportă mașini civile prin Strâmtoarea Kerci, pentru degrevarea Podului Crimeea (Video)

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a Flotei ruse de Nord. Sursa Foto: Turkish Navy.net.
Nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a Flotei ruse de Nord. Sursa Foto: Turkish Navy.net.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.07.2023, că navele mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au început să transporte mașini civile prin Strâmtoarea Kerci. ''Astăzi, nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a făcut prima cursă din portul Caucaz în portul Krym”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Interfax.

 

După cum au informat reprezentanții militari ruși, la transporturi participă și nava mare de desant Kaliningrad.

,,Echipajele navelor militare ale Forțelor Navale, împreună cu navele civile de pasageri, lucrează non-stop la trecerea peste Strâmtoarea Kerci. Navele mari de desant pot primi la bord până la 40 de autovehicule fiecare”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Potrivit precizărilor acestora, la solicitarea Ministerului rus al Transporturilor, navele militare sunt implicate în degrevarea Podului Crimeea în vârful sezonului turistic, ținând cont de faptul că există acumulări mari de vehicule în direcția Peninsulei Crimeea dinspre Ținutul Krasnodar.

Comentariul autorului: Trebuie subliniat faptul că navele implicate în transporturile civile din zona Strâmtorii Kerci nu aparțin Flotei ruse din Marea Neagră. Astfel, Olenegorsky Gornyak face parte din compunerea Flotei de Nord, iar Kaliningrad din cea a Flotei ruse din Marea Baltică.

Șase nave mari de desant, câte trei de la Flota de Nord  (Petr Morgunov, Gheorghi Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak) și Flota din Marea Baltică (Kaliningrad, Minsk și Korolev) au fost aduse în sprijinul Flotei ruse din Marea Neagră înaintea începerii conflictului din Ucraina. Acestea se află în Marea Neagră din 08 și respectiv 09 februarie 2022.

Partea rusă a intenționat să organizeze debarcarea desantului maritim la Odesa, însă, după mai multe amânări, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cu toate că Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră pentru navele militare din cauza războiului din Ucraina, navele de desant rusești de la cele două flote ar putea părăsi regiunea, lucru permis de Convenția de la Montreux din 1936.

După câte se pare, reprezentanții militari ruși nu au în vedere o astfel de decizie, ceea ce înseamnă că încă nu au renunțat la posibilitatea organizării unei operații de desant. Acest lucru ar fi posibil în cazul eșuării contraofensivei ucrainene, care ar putea fi urmată de declanșarea unei ofensive rusești.

Ținând cont de faptul că rușii intenționează încă să închidă accesul Ucrainei la Marea Neagră, nu poate fi exclus niciun fel de demers pentru preluarea Regiunilor Mikolaiv și Odesa, inclusiv cu utilizarea navelor prezente în Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel