Premieră în Franța: Rafale, în cea mai modernă configurație, primul zbor cu racheta METEOR

Gheorghiță Orjanu / 06 Martie 2021 / 10:00
Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze
Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze

Forțele aerospațiale ale Franței au anunțat, pe 4 martie, că avionul de luptă multirol, Rafale F3-R, a efectuat primul său zbor operațional, echipat cu racheta METEOR.

„De acum înainte, forțele aero-spațiale și-au consolidat capacitatea de luptă cu rachete aer-aer, în misiunile de apărare aeriană, atac convențional sau nuclear. METEOR are capacitatea de a „schimba jocul” și de a aduce un câștig considerabil capabilităților avionului Rafale, întărind de o manieră fără precedent capacitatea noastră de a „intra primul” [de a lansa prima lovitură], se precizează pe pagina de Twitter a forțelor aero-spațiale franceze.

Racheta aer-aer METEOR, de concepție europeană și dezvoltată de MBDA, a intrat în serviciu relativ recent, în 2016, fiind echipată cu dispozitive de ultimă generație. Este în clasa de greutate de 150 - 250 kg, are raza de acțiune maximă 150 km (rază medie spre lungă), viteza de Mach 4+, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională, similar cu racheta americană AIM-120 AMRAAM și cea rusească Vympel R-77, considerate cele mai bune din lume în această clasă.

 

Standardul F3-R, cea mai modernă versiune a Rafale

 

Standardul de echipare F3-R (extended versatility), dezvoltat de Dassault Aviation pentru avionul de luptă Rafale, este cel mai recent, primind aprobare pentru operaționalizare pe 31 octombrie 2018. Prin noul standard se aduc aeronavei, următoarele îmbunătățiri: racheta aer-aer METEOR, laserul de bord Talios pentru loviturile aer-sol, echiparea cu cap de ghidare laser a munițiilor modulare aer-sol (AASM) Safran, upgrade la senzori și sisteme pentru a se asigura o compatibilitate totală.

Următorul standard de modernizare al avioanelor Rafale este F4, contractul de dezvoltare fiind semnat în ianuarie 2019. Modernizările vor viza, printre altele, integrarea de noi arme (racheta aer-aer Mica NG, arma modulară aer-sol (AASM) de 1000 kg). Validarea standardului este planificată pentru 2024, iar unele funcții vor fi disponibile din 2022

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy