Pregătind MiG-29, Slovacia a transferat deja Ucrainei și primul lot de sisteme de artilerie autopropulsate de tip Zuzana-2

Ionel Copcea |
Data publicării:
Transportul sistemelor de tip Zuzana-2 ale Slovaciei către Ucraina
Transportul sistemelor de tip Zuzana-2 ale Slovaciei către Ucraina

Șeful oficiului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a anunțat, pe 13.08.2022, că Slovacia a transferat Ucrainei un lot de instalații de artilerie autorpopulsate Zuzana-2, cu calibrul de 155 de milimetri.

Transferul a fost făcut pe trailere auto, inițial din Slovacia în Polonia. Nu se știe exact cum și când s-a realizat livrarea efectivă în Ucraina.

Tranzacția a fost confirmată și de ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy. “Sunt bucuros să confirm faptul că primele patru instalații de artilerie slovace de tip Zuzana se află deja în mâinile militarilor ucraineni”, a scris Nagy pe rețelele de socializare.

Anterior, Yaroslav Nagy a promis că Bratislava va furniza Kievului opt instalații de artilerie Zuzana-2 fabricate în Slovacia.

Piesele de artilerie au calibrul de 155 de milimetri, care este folosit de artileria din statele membre NATO.

Tunurile autopropulsate Zuzana-2 sunt produse de societatea Konstrukta-Defence. Acestea sunt amplasate pe noul șasiu Tatra de tip T 815-7. Turela istalațiilor are nivelul 3 de protecție conform standardului STANAG 4569, adică rezistă la lovitura unui proiectil de 155 de milimetri la o distanță de 60 de metri. Bătaia instalațiilor este de 41 de kilometri.

 

Slovacia deja a transferat Ucrainei un sistem S-300 și pregătește transferul confirmat de avioane MiG-29

 

Comentariul autorului: Tunurile autopropulsate Zuzana-2 primite din Slovacia reprezintă deja al șaptelea tip de mijloace de artilerie la standarde NATO folosite de Forțele Armate ale Ucrainei după M109, CAESAR, KRAB, M777, FH-70 și Panzerhaubits 2000.

După cum au informat surse publice slovace, este de așteptat ca următorul lot, format din încă patru tunuri autopropulsate Zuzana-2, să fie livrat părții ucrainene în termen de câteva luni.

Trebuie precizat faptul că Slovacia a transferat deja Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene S-300 și se pregătește să livreze Kievului și avioane de vânătoare de tip MiG-29.

CITEȘTE ȘI: Saga MiG-29 slovace s-a încheiat. Slovacia va opri la sol avioanele și a confirmat că le va transfera Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel