Președintele Consiliului European: „Alegerile din Belarus nu au fost nici corecte, nici libere”

Eduard Pascu |
Data publicării:

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Belarus, au afirmat miercuri preşedintele Consiliului Charles Michel şi cancelarul german Angela Merkel, după un summit extraordinar al celor 27 de lideri ai UE.

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de către Agerpres.

“Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus″, a declarat preşedintele Consiliului European, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul summitului. În plus, a afirmat el, UE va adopta sancţiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferinţă de presă după summit, “violenţa brutală” împotriva protestatarilor din statul est-european.

Reacția oficialilor UE nu trebuie să-i dea lui Vladimir Putin un pretext să intervină militar în zonă, scrie politico.eu.

Guvernele țărilor din Uniunea Europeană vor, ca pe lângă o poziție comună cu privire la politica internă a acestei țări, să ajungă la un echilibru al relațiilor diplomatice cu aceasta, pentru că geopolitica din regiune este extrem de sensibilă. Belarusul are strânse legături cu Moscova, astfel că evită orice acțiune care ar putea oferi un pretext lui Vladimir Putin să intervină militar în Belarus, ori chiar un pretins complot internațional de care să se prevaleze Lukașenko, mai notează sursa citată.

Citește și: Serghei Lavrov: În Belarus se desfăşoară o ''luptă pentru spaţiul postsovietic''

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel