Serghei Lavrov: În Belarus se desfăşoară o ''luptă pentru spaţiul postsovietic''

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri împotriva tentativelor de ingerinţă externă în Belarus cu obiective geopolitice, în opinia sa manifestaţiile din această ţară împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko fiind o ''luptă pentru spaţiul postsovietic'', relatează agenţia EFE.

''Nimic din ce se aude acum dinspre capitalele europene, mai ales ţările baltice, precum şi Polonia şi Parlamentul European nu este despre Alexandr Lukaşenko, despre drepturile omului sau democraţie. Este vorba numai despre geopolitică'', a spus Lavrov într-o declaraţie acordată postului rus de televiziune Rossiya-1.

''Ne îngrijorează încercarea de a profita de dificultăţile interne prin care trec Belarus, poporul belarus şi liderii săi pentru a se amesteca (în afacerile interne). Şi nu doar de a se amesteca, ci de a impune belaruşilor ordinea pe care actorii externi o consideră adecvată'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse, apreciind că ''ceea ce se întâmplă în Belarus este o problemă internă a acestei ţări''. ''Considerăm că trebuie făcut tot ce este necesar pentru a crea condiţiile care să permită menţinerea situaţiei în cadrul legal pentru a permite dialogul necesar'', a continuat Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Belarusul nu are nevoie de nicio mediere externă pentru a-şi rezolva problemele. El şi-a manifestat speranţa că ''datorită înţelepciunii'' sale, poporul acestei ţări ''nu se va lăsa manevrat de cei care au nevoie de el doar pentru a domina acest spaţiu geopolitic şi a promova logica distructivă a alegerii între Europa şi Rusia'', amintind în acest sens de protestele din Ucraina, despre care a spus că ''am văzut deja care a fost rezultatul'', transmite Agerpres.

Dar ''ceea ce am spus nu înseamnă că alegerile (prezidenţiale din Belarus) au fost ideale'', a admis apoi Lavrov. ''Desigur că nu. Există multe mărturii pentru aceasta. Este un lucru pe care-l recunosc autorităţile belaruse care încearcă să dialogheze cu cetăţenii care protestează împotriva a ceea ce consideră a fi o încălcare a drepturilor lor'', a indicat ministrul de externe rus.

El consideră că autorităţile de la Minsk sunt dispuse la dialog şi şi-a exprimat speranţa că şi manifestanţii care protestează în fiecare zi de când Lukalenko a câştigat duminica trecută alegerile prezidenţiale cu 80% din voturi se vor aşeza la masa tratativelor, dar i-a acuzat totodată pe aceştia că incită la violenţă. ''Observăm în imagini şi pe reţelele de socializare apeluri vădit provocatoare. Vedem cum încearcă să provoace agenţii forţelor de ordine, adesea prin violenţă împotriva lor'', a remarcat Lavrov.

Citește și: Lukaşenko: Trupele belaruse, plasate în stare de alertă maximă la frontiera de vest

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel