Poziția Curții Internaționale de Justiție privind Gaza: Israelul trebuie să ia toate măsurile pentru a evita uciderea palestinienilor, dar nu se vorbește despre încetarea imediată a focului

Forțele de apărare israeliene (IDF), acționând în adâncime în Fâșia Gaza în luptele împotriva Hamas. Foto: IDF
Forțele de apărare israeliene (IDF), acționând în adâncime în Fâșia Gaza în luptele împotriva Hamas. Foto: IDF

Curtea Internațională de Justiție, cel mai important organism judiciar al ONU, a emis, printr-o ordonanță preliminară, o decizie nuanțată față de războiul din Gaza.

Curtea de la Haga nu a fost de acord cu cererea Africii de Sud de încetare imediată a focului în Gaza, dar a cerut Israelului să facă totul pentru a preveni genocidul în Gaza.

Judecătorul Joan Donoghue a spus că unele dintre argumentele aduse de Republica Africa de Sud, care a depus o cerere de inițiere a procedurilor cu statul Israel la sfârșitul lunii decembrie, sunt „credibile”.

ICC a mai declarat că există un risc serios ca situația din Gaza să se deterioreze în continuare și că, prin urmare, este necesar să se pună în aplicare măsuri de precauție.

Cu toate acestea, măsura CIJ nu a răspuns pozitiv și celorlalte solicitări ale Africii de Sud, care a cerut o decizie de oprire a operațiunilor militare în Fâșia Gaza.

Aceasta nu este hotărârea finală a Curții – probabil că va dura câțiva ani. Dar măsurile solicitate astăzi sunt concepute pentru a se asigura că, în timp ce judecătorii analizează acuzația fundamentală a Africii de Sud împotriva Israelului, palestinienii din Gaza să beneficieze de o anumită măsură de protecție.

Sami Abu Zuhri, un oficial de rang înalt al Hamas, a declarat pentru Reuters că Decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) este o evoluție importantă care contribuie la izolarea Israelului și la demascarea crimelor sale din Gaza. „Solicităm forțarea (autorităților de) ocupație pentru a pune în aplicare deciziile instanței”, a adăugat el. 

Israelul trebuie să decidă acum cum va răspunde, scrie BBC. Hotărârile CIJ sunt obligatorii, dar nu există un mecanism de executare. Israelul ar putea alege să ignore cu totul decizia, dar, având în vedere că eforturile diplomatice se concentrează acum pe posibilitatea unei încetări a focului și de două luni și se fac încă eforturi pentru a îmbunătăți fluxul de ajutor în Fâșia Gaza, Israelul ar putea argumenta că ia deja măsuri pentru a satisface cerințele instanței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel