Șansele unei invazii rusești din Belarus. Comandantul apărării Kievului vorbește despre pregătirile forțelor ucrainene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au ieșit periodic cu declarații, explicând că varianta unui posibil atac al Rusiei asupra Kievului nu poate fi exclusă, deși probabilitatea ca acesta să se întâmple rămâne relativ redusă.

Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei Valerii Zalujnîi spunea, în decembrie, că se așteaptă la un nou atac asupra Kievului în primele luni ale anului 2023. Un atac al Rusiei ar putea veni, spune generalul, din două direcții: din Belarus sau chiar din sud.

Totodată, presiunile Moscovei asupra lui Lukașenko, deși par a fi rămas fără rezultate concrete, nu au fost ignorate de comandanții militari ucraineni, mai ales că Moscova și Minskul planifică, pentru perioada următoare, noi exerciții comune cu Belarusul.

Cu toate acestea, analiștii cred că chiar și o ofensivă din Belarus ar fi dificil de realizat, întrucât terenul de la granița de nord a Ucrainei nu este potrivit pentru un atac și este acum bine apărat. 

 

Cum s-au pregătit forțele militare de la Kiev

 

Forțele de apărare ale Ucrainei au creat un grup la granița cu Belarus, care este gata să întâmpine cu putere inamicul. Sistemul, unul gândit pe mai multe niveluri de protecție a trupelor ucrainene, nu le va permite rușilor să treacă mai departe de granița cu Belarus, susține comandantul forțelor de apărare ale Kievului, generalul locotenent Oleksandr Pavliuk, în emisiunea telemaratonului din 5 ianuarie.

„Am creat un grup la granița cu Belarus, care este gata să întâlnească inamicul cu demnitate. Regiunea Kiev s-a pregătit destul de puternic pentru o posibilă nouă ofensivă: acestea sunt mai multe linii în jurul Kievului cu o lungime totală de aproximativ 1.000 km, unde a fost creat un sistem de apărare puternic bazat pe pozițiile de fortificare ale structurilor de apărare pe termen lung, acesta va fi foarte greu de trecut”, a asigurat Pavliuk.

El a menționat că inamicul nu va putea depăși granița ucraineană-belarusă, deoarece acolo sunt instalate ”câmpuri minate”.

„În plus, pentru ei este planificat foc de artilerie, acțiunea unor grupuri de lunetişti și grupuri mobile de foc. Nu intenționăm să-i lăsăm să meargă mai departe peste graniță”, a spus Pavliuk, adăugând că forțele aliate ale Rusiei și Belarusului vor avea nevoie de efort considerabil pentru a avansa adânc în Ucraina.

Pavliuk a mai dat asigurări că Ucraina monitorizează îndeaproape mișcarea trupelor ruse pe teritoriul Belarusului, scrie RBK-Ucraina.

 

Makiivka ar putea distrage atenția rușilor de la posibila ofensivă dinspre Belarus

 

Lovitura mortală a Ucrainei de Revelion, când rachetele lansate de HIMARS au lovit cazarma plină de recruți ruși din Makiivka, a provocat cel mai mare număr de morți într-un singur atac de la începutul războiului și este probabil să aibă consecințe pentru viitorul conflictului.

După atacul asupra Makiivka, criticile la adresa comandanților militari au crescut în Rusia. Propagandista lui Putin, Margarita Simonyan, a mai declarat că Ministerul Apărării îi va investiga și va pedepsi pe cei a căror neglijență a dus la dezastru, dar niciun cuvânt despre liderul suprem. E limpede că la Kremlin se caută țapi ispășitori.

Planurile conducerii ruse ar putea fi date peste cap de evenimentele din primele zile din an. În plus, competiția între Șoigu, Prigojin, șeful grupului de mercenari al lui Wagner, și Kadîrov, liderul cecen ar putea paraliza în continuare acțiunea Armatei ruse pe câmpul de luptă, arată și analiștii citați de The Telegraph.

 

Federația Rusă a predat, joi, Belarusului un lot de transportoare blindate

 

Forțele armate ale Belarusului au primit un nou lot de transportoare blindate rusești BTR-82A .

Informația a fost confirmată de Ministerul belarus al Apărării, iar grupul de monitorizare Gayun a raportat că, potrivit datelor acestora, o grupare cu 34 de unități de echipament se îndrepta spre Brest în după-amiaza zilei de joi, 5 ianuarie. Gayun presupune că noul BTR-82A va intra în serviciul Brigăzii Aeropurtate 38 a Armatei Belarusului.

Acesta este deja al treilea transport de BTR-82A din Belarus, conform datelor Gayun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel