Moscova și Minskul planifică exerciții tactice de zbor și țin în șah Kievul cu gruparea comună din Belarus

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 05.01.2023, întărirea Grupări regionale de trupe (forțe) formată pe teritoriul belarus în comun cu Forțele Armate ale Federației Ruse.

“În cadrul asigurării securității militare a Statului Unional, continuă formarea unei Grupări regionale de trupe (forțe) a Republicii Belarus și Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Apărării din Republica Belarus, preluat de agenția rusă Interfax.

“Ținând cont de situația actuală, acest proces se desfășoară în mai multe etape. Astfel, personalul, armele, echipamentele militare și speciale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse vor continua să sosească în Republica Belarus. Odată cu sosirea unităților rusești, în poligoanele de antrenament din Republica Belarus, sunt planificate activități suplimentare de coordonare în luptă a acestora”, au subliniat reprezentanții ministerului.

Potrivit precizărilor acestora, pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru luptă a unităților de aviație ale Forțelor Armate din Republica Belarus și Federația Rusă, care fac parte din componenta aeriană a Grupări regionale de trupe (forțe), este planificată desfășurarea unor exerciții tactice de zbor.

“Din partea Federației Ruse, la acestea va lua parte o unitate militară a Forțelor Aerocosmice”, au menționat reprezentanții departamentul militar din Republica Belarus.

În comunicatul de presă se mai precizează că pregătirea comună a contingentelor belaruse și ruse din cadrul Grupării regionale de trupe (forțe) este una complexă și acoperă nu numai componenta de luptă, ci și toate sistemele de asigurare a acesteia.

“Reamintim faptul că decizia de creare a Grupării regionale de trupe (forțe) pe teritoriul Republicii Belarus a fost luată și este pusă în aplicare exclusiv în interesul consolidării securității și apărării Statului Unional, ținând cont de situația actuală din apropierea granițelor noastre”, au concluzionat reprezentanții militari de la Minsk.

Comentariul autorului:

Concentrarea de trupe ruse pe teritoriul Republicii Belarus provoacă îngrijorare în Ucraina și în Occident. Cu toate acestea, deocamdată, majoritatea liderilor militari din Ucraina neagă probabilitatea unei invazii a trupelor rusești pe teritoriul ucrainean din Belarusul vecin și, cu atât mai mult, participarea trupelor belaruse la conflict.

În acest context, trebuie remarcat faptul că prezența contingentelor rusești în Republica Belarus joacă un rol crucial atât în menținerea unor unități ucrainene în nordul țării, care nu pot fi aduse în sprijinul trupelor din estul și sudul Ucrainei, cât și în descurajarea armatei poloneze, care ar putea încerca să invadeze partea vestică a teritoriului ucrainean.

În ceea ce privește componenta aeriană a Grupării regionale de trupe (forțe) se poate remarca faptul că Federație Rusă are dislocate în Republica Belarus mai multe mijloace aeriene, respectiv avioane de vânătoare Su-35S și Su-30SM pe aerodromul din Baranovichi, precum și trei avioane MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, și o aeronavă AWACS de tip A-50U pe aerodromul din Machulishchi.

Nu este exclus ca, la exercițiile tactice de zbor planificate pentru perioada următoare să participe și alte avioane de luptă aflate în prezent pe teritoriul Federației Ruse. Între acestea s-ar putea afla bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS, precum și bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel