Portavionul britanic Prince of Wales revine pe mare: Va prelua de la portavionul HMS Queen Elizabeth statutul de navă amiral a Regatului Unit

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După nouă luni în care a fost supus mai multor reparații și a primit îmbunătățiri semnificative, portavionul britanic HMS Prince of Wales s-a mutat din docul uscat de la Rosyth (Scoția) în râul Forth, a informat Marina Regală Britanică pe 21 iulie.

După ce nava va ajunge în ape mai adânci, echipajul va verifica propulsia și va pune toate sistemele în funcțiune, înainte de a naviga spre Baza Navală Portsmouth.

Căpitanul Richard Hewitt, comandantul HMS Prince of Wales, a mulțumit tuturor celor care au readus portavionul în stare operațională, inclusiv echipajului format din 750 de marinari, care a rămas lângă navă pe întreaga perioadă a reparațiilor și modernizărilor.

„Readucem HMS Prince of Wales la operațiuni în calitate de cea mai avansată navă de război construită vreodată pentru Royal Navy.

Anul acesta vom opera aeronave F-35, V-22 Osprey, drone și elicoptere Merlin, depășind granițele aviației navale și ale capabilității britanice de portavion, pe măsură ce progresăm către o desfășurare globală în 2025”, a precizat Căpitanul Richard Hewitt, citat de publicația UK Defense Journal.

Spre sfârșitul anului 2024, HMS Prince of Wales va prelua de la portavionul HMS Queen Elizabeth statutul de navă amiral a Regatului Unit. Înainte de a intra în reparații, HMS Prince of Wales a acționat ca navă de comandă a NATO, asigurând conducerea în Arctica a Forței Maritime de Înaltă Pregătire (Maritime High Readiness Force).

După ce va ajunge la Baza Navală Portsmouth, Prince of Wales se va pregăti pentru o desfășurare în SUA, în toamna acestui an.

 

Istoricul operațional al portavionului Prince of Wales

 

După ce a fost declarat complet operațional în octombrie 2021, portavionul a participat la un exercițiu internațional în largul coastei Scoției, în cadrul căruia au fost desfășurate operațiuni comune cu nava soră HMS Queen Elizabeth.

La 1 ianuarie 2022, portavionul Prince of Wales a preluat de la Marina Franceză rolul de navă comandant pentru Forța Maritimă de Înaltă Pregătire a NATO. Nava urma să petreacă următoarele douăsprezece luni la exerciții NATO în Arctica, Marea Baltică și Marea Mediterană. Primul exercițiu, la care a participat, a fost Cold Response 22, un exercițiu condus de Norvegia.

Pe 27 august 2022, portavionul a plecat de la Baza Navală Portsmouth pentru a desfășura exerciții cu Marina SUA, Marina Regală Canadiană și Infanteria Marină Americană și pentru a găzdui conferința comercială și economică Atlantic Future Forum la New York.

Pe 29 august, după ce a suferit probleme mecanice în zona de exercițiu de pe coasta de sud a Marii Britanii, nava a ancorat în largul Insulei Wight. S-a raportat că un cuplaj extern care conectează arborele exterior al elicei la arborele de antrenare de la motoarele de propulsie s-a defectat.

Contraamiralul Steve Moorhouse, directorul Forței de Generare din Comandamentul Naval britanic, a confirmat „deteriorări semnificative ale arborelui și elicei și unele daune superficiale la cârmă. Nu există daune la restul navei”.

Portavionul a sosit la Rosyth pentru reparații pe 12 octombrie 2022 și, inițial, era de așteptat să se întoarcă la Portsmouth în primăvara anului 2023 după finalizarea lucrărilor de reparație. Pe 15 mai 2023, secretarul de stat pentru apărare a negat că portavionul era canibalizat și trecut în conservare, precizând că va fi în serviciu până în toamna anului 2023.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel