Portavionul american USS Harry S. Truman, tot mai aproape de teatrul de luptă. Avioane F/A-18 Super Hornet - misiuni în nordul Mării Egee

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy

În dimineața de luni, Forțele Navale ale SUA (US Navy) au informat că portavionul Truman se află în nordul Mării Egee.

”Portavionul din clasa Nimitz, USS Harry S. Truman (CVN 75) a efectuat operațiuni de zbor cu aripi fixe în nordul Mării Egee, în perioada 4-5 martie”, se precizează în comunicatul Flotei a șasea americane.

Truman este nava amiral a Grupului Aeronaval de Lovire (Carrier Strike Group - CSG) Harry S. Truman. CSG-8 mai are în compunere o escadră impresionantă, formată din crucișătorul clasa Ticonderoga, USS San Jacinto (CG 56), cinci distrugătoare din clasa Arleigh Burke (USS Gonzalez - DDG 66, USS Cole - DDG 67, USS Bainbridge - DDG 96, USS Jason Dunham - DDG 109, USS Mitscher - DDG 57), fregata norvegiană Fridjof Nansen (F 310) și fregata italiană Carabiniere (F 593).

Din nordul Mării Egee, avioanele de luptă F/A-18E/F Super Hornet execută misiuni de poliție aeriană îmbunătățită (avansată tehnologic).

„Efectuarea misiunii de poliție aeriană îmbunătățită din nordul Mării Egee demonstrează și mai mult capacitatea NATO de folosi în comun capabilitățile existente”, a declarat contraamiralul Curt Renshaw, comandantul CSG-8. „Ne-am propus să dovedim că această angajare dinamică a unui portavion, în ape destul de restrictive, poate fi realizată și, făcând acest lucru, am demonstrat angajamentul durabil al SUA față de aliați.”

La bordul portavionului USS Harry S. Truman se află Aripa 1 Aeriană (Carrier Air Wing – CVW-1).

„Truman și CVW-1 au navigat în nordul Mării Egee, efectuând operațiuni de zbor cu aripi fixe pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO, demonstrând capacitatea noastră de a opera dinamic în tot teatrul”, a declarat căpitanul Gavin Duff, comandantul portavionului.

 

În plin război rus în Ucraina, tensiunile în Marea Neagră devin tot mai mari

 

CSG-8 a fost dislocat în teatrul european încă din luna decembrie 2021, navele sale fiind prezente în special în estul Mării Mediterane, unde operează o importantă grupare navală rusă.

După începerea invaziei Ucrainei – 24 februarie, o parte din aceste nave rusești au solicitat Turciei să intre în Marea Neagră pentru a participa la atacul de pe mare asupra teritoriului ucrainean în zona Odessa. Se pare că Flota rusă din Marea Neagră nu dispune de suficientă capacitate de foc pentru a susține debarcarea. În pofida relațiilor bune cu Moscova, Ankara a refuzat cererea Rusiei.

Nu este exclus ca navele militare rusești din estul Mediteranei să încerce forțarea trecerii prin strâmtorile turcești Dardanele și Bosfor, mizând pe faptul că Turcia nu va îndrăzni să deschidă focul.

Prin prezența CSG-8 în nordul Mării Egee, NATO încearcă să prevină o eventuală tentativă rusească de a pătrunde în Marea Neagră și un posibil incident militar ruso-turc, dar în același timp amplifică semnificativ forța aeriană a NATO în sud-estul Europei.

În ultimele zile, Rusia, în pofida avertismentelor la adresa NATO de a nu interveni militar în sprijinul Ucrainei, de fapt, face tot posibilul de a atrage Alianța nord-atlantică într-o confruntare directă, bombardând civili ucraineni și vizând facilități industriale și energetice prin a căror distrugere se pot provoca catastrofe umanitare și de mediu la scară mare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel