Pompeo vizitează Belarusul, ca parte a turneului într-o regiune dominată de Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo efectuează sâmbătă o vizită în Belarus, unde se va întâlni cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Secretarul de stat Mike Pompeo va fi oficialul american cu rangul cel mai înalt care va vizita fosta republică sovietică cu un regim autoritar de când relaţiile dintre cele două părţi au ajuns la un nivel critic în urmă cu peste un deceniu.

"Secretarul se va întâlni cu preşedintele Lukaşenko şi ministrul de externe Makei pentru a sublinia angajamentul american pentru un Belarus suveran, independent, stabil şi prosper şi a afirma dorinţa noastră de a normaliza relaţiile noastre bilaterale", a menţionat Departamentul de Stat într-un comunicat, citat de DPA și Agerpres.

Turneul lui Pompeo include mai multe foste republici sovietice din estul Europei şi Asia centrală, în contextul în care SUA încearcă să-şi dezvolte relaţiile într-o regiune dominată în mod tradiţional de rivala Rusia.

Lukaşenko, care se află la putere de un sfert de secol, a acuzat săptămâna trecută Rusia vecină, aliatul său cel mai apropiat, că îi încarcă factura pentru petrol şi gaze naturale. În contextul disputei, Belarusul încearcă să-şi asigure resurse energetice din alte părţi.

SUA şi Belarus au acţionat în sensul restabilirii relaţiilor diplomatice în ultimele luni, fostul consilier pentru securitate naţională John Bolton întâlnindu-se cu Lukaşenko în august pentru a discuta despre neproliferarea armelor nucleare.

 

Relațiile dintre SUA și Belarus s-au prăbușit în ultimul deceniu

 

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat puternic în urmă cu peste un deceniu, când SUA au impus sancţiuni împotriva lui Lukaşenko după alegerile prezidenţiale din Belarus din 2006, în baza unor alegaţii că ar fi fost implicat în "abuzuri împotriva drepturilor omului legate de represiunea politică".

Instituirea sancţiunilor a determinat Belarusul să-şi retragă ambasadorul din SUA şi să insiste ca ambasadorul american să părăsească ţara.

În 2008, guvernul belarus "a forţat unilateral ambasada americană să-şi retragă ambasadorul şi să-şi reducă personalul de la 35 la cinci diplomaţi", a menţionat ambasada într-un comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel