Polonia vrea bază militară NATO permanentă. Alocă o sumă considerabilă

Ema Apostu |
Data publicării:

Polonia este dispusă să contribuie cu 2 miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane permanente pe teritoriul său. 

Ministerul polonez al Apărării a confirmat autenticitatea unui document denumit 'Propunere pentru o Prezenţă Permanentă a SUA în Polonia', după ce textul a fost publicat online şi dezvăluit iniţial de portalul de ştiri Onet.pl. 

Documentul cere ca Statele Unite să desfăşoare în mod permanent o divizie blindată în Polonia. Textul nu este secret şi a fost trimis Congresului SUA, unor think-tank-uri şi unor instituţii guvernamentale americane. 

Polonia pregătește banii 

'Guvernul Poloniei este gata să aloce resurse considerabile, între 1,5 şi 2 miliarde de dolari, deoarece este important să împarţi povara cheltuielilor de apărare', se precizează în document care menţionează ameninţarea Rusiei ca justificare pentru o prezenţă permanentă militară americană în Polonia. 

Membri ai opoziţiei au criticat propunerea, fostul ministru al apărării Tomasz Siemoniak spunând că 'acest tip de diplomaţie' este o 'expresie a neajutorării' şi slăbeşte poziţia de negociere a Poloniei. 

Trupe americane sunt staţionate în Polonia din anul 2017, ca parte a 'Enhanced Forward Presence', o iniţiativă de apărare a NATO în estul Europei.

[citeste si]

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel