Polonia vrea bază militară NATO permanentă. Alocă o sumă considerabilă

Ema Apostu / 04 iun 2018 / 16:11

Polonia este dispusă să contribuie cu 2 miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane permanente pe teritoriul său. 

Ministerul polonez al Apărării a confirmat autenticitatea unui document denumit 'Propunere pentru o Prezenţă Permanentă a SUA în Polonia', după ce textul a fost publicat online şi dezvăluit iniţial de portalul de ştiri Onet.pl. 

Documentul cere ca Statele Unite să desfăşoare în mod permanent o divizie blindată în Polonia. Textul nu este secret şi a fost trimis Congresului SUA, unor think-tank-uri şi unor instituţii guvernamentale americane. 

Polonia pregătește banii 

'Guvernul Poloniei este gata să aloce resurse considerabile, între 1,5 şi 2 miliarde de dolari, deoarece este important să împarţi povara cheltuielilor de apărare', se precizează în document care menţionează ameninţarea Rusiei ca justificare pentru o prezenţă permanentă militară americană în Polonia. 

Membri ai opoziţiei au criticat propunerea, fostul ministru al apărării Tomasz Siemoniak spunând că 'acest tip de diplomaţie' este o 'expresie a neajutorării' şi slăbeşte poziţia de negociere a Poloniei. 

Trupe americane sunt staţionate în Polonia din anul 2017, ca parte a 'Enhanced Forward Presence', o iniţiativă de apărare a NATO în estul Europei.

[citeste si]

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy