Polonia solicită în mod oficial aeronave de luptă F-35A

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia a emis o cerere oficială către SUA pentru achiziționarea a 32 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35A Lightning ÎI (JSF), pentru a înlocui vechile aeronave din perioada sovietică, a declarat marţi ministrul polonez de Externe Mariusz Blaszczak. Cererea vine şi pe fondul intenţiilor Polonei de-aş intensifica eforturile de modernizare a capacităților sale militare, informează Reuters și Finacial Times.

Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marți că Polonia a trimis o scrisoare către SUA solicitând o ofertă în legătură cu achiziționarea a 32 de avioane F-35A, precum și un pachet de logistică și instruire.

,,Astăzi le trimitem o cerere partenerilor noştri americani privind achiziţionarea a 32 de avioane de tip F-35A, împreună cu pachetul de logistică şi antrenament", a precizat Mariusz Blaszczak într-un mesaj postat pe Twitter.

Polonia dorește să renunţe la loturile de avioane sovietice (Su-22 şi MiG 29) și să cumpere echipamente şi tehnica militară de ultima generaţie în special avioane americane de generaţia V, F-35

Statele Unite sunt aşteptate să îşi extindă vânzarea de avioane de vânătoare F-35 în cinci state, inclusiv în Polonia, în contextul în care aliaţii europeni vor să îşi dezvolte apărare, a informat Pentagonul în luna aprilie.

Polonia se numără printre țările membre NATO care cheltuiesc cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Varșovia a convenit în 2017 să majoreze treptat cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că cheltuielile anuale ar trebui să se dubleze până la aproximativ 80 de miliarde de zloți până în 2032.

Ministrul polonez de Externe a mai precizat, în cadrul unui interviu de marţi, că Polonia face progrese în privinţa convingerii Statelor Unite pentru a îşi intensifica prezenţa pe teritoriul polonez.

Luna trecută, Polonia a încheiat un contract de 380 de milioane de euro cu grupul italian de apărare Leonardo pentru livrarea a patru elicoptere AW101. Și anul trecut a convenit o înțelegere de 4,75 miliarde de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme de apărare antirachetă Patriot, care a fost cea mai mare ofertă de achiziții de arme din istoria țării.

Polonia negociază, de asemenea, cu SUA, o creștere a prezenței militare americane pe teritoriul său, care este punctul de sprijin al flancului estic al NATO. O înțelegere privind creşterea numărului de militari americani în Polonia ar putea fi anunțată luna viitoare, atunci când președintele Andrzej Duda că merge într-o vizită oficială la Washington.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel