Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
UAV-ul turc Bayraktar TB2, sursă foto: Baykar Makina
UAV-ul turc Bayraktar TB2, sursă foto: Baykar Makina

Pe 15 octombrie, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a efectuat o vizită oficială la Varșovia, la invitația omologului polonez, Mariusz Błaszczak.

„Relațiile polono-turce au o vechime de 600 de ani. Acestea sunt relații care dau roade astăzi în cooperarea polono-turcă, în special ca parte a Alianței Nord-Atlantice, dar și ca parte a cooperării bilaterale. Această cooperare a fost evidențiată prin semnarea de acorduri în timpul vizitei [24 mai] președintelui Andrzej Duda în Turcia. Acorduri de cooperare, dar și de cumpărare de drone din Turcia”, a declarat ministrul Błaszczak după întâlnirea cu omologul de la Ankara.

 

Relațiile militare și bilaterale din cadrul NATO

 

Discuțiile s-au axat pe relațiile militare bilaterale și cooperarea în cadrul NATO. Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de modernizarea tehnică și cooperarea militară. Situația de securitate din regiune a fost, de asemenea, discutată, ținând seama de actuala criză migrațională, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale a Poloniei.

"Cooperarea militară se referă nu numai la echipament militar, ci și la exerciții comune ale soldaților polonezi și turci, misiuni organizate în comun. Nu cu mult timp în urmă, piloții turci și-au îndeplinit misiunea de la Malbork, ca parte a Poliției Aeriene Baltice, iar soldații polonezi, la rândul lor, la baza Incirlik, ca parte a misiunii NATO de consolidare a securității Turciei și a securității întregii Alianțe a Atlanticului de Nord. Am convenit asupra exercițiilor care vor fi făcute în continuare de soldații noștri, așa că ne așteptăm la o intensificare a relațiilor de instruire între țările noastre”, a declarat Błaszczak.

Ministrul polonez a subliniat că în curând va fi trimisă o delegație în Turcia pentru a stabili detaliile intensificării cooperării polono-turce în domeniul industriei de apărare. „Am convenit, de asemenea, că misiunile poloneze vor fi trimise în curând în Turcia pentru a strânge relațiile de cooperare în domeniul armamentelor. Suntem interesați de această cooperare. Suntem interesați de dezvoltarea comună a tehnicii de luptă și de schimbul de experiență în domeniul echipamentelor militare”.

„Avem principii comune, obiective comune și lucrăm și în cadrul NATO. Ca aliați, vom continua să lucrăm și să dezvoltăm această cooperare pentru a atinge obiective mai înalte. Cooperarea și întâlnirea care au avut loc recent între președinții noștri au fost foarte fructuoase, datorită faptului că s-au conturat anumite cadre [de cooperare]. În cadrul acestor întâlniri, am decis ca delegațiile noastre să se întâlnească mai des, ca parte a unui parteneriat strategic cu privire la industria de apărare și misiunile militare", a subliniat oficialul de la Ankara.

 

Polonia a achiziționat drone turcești Bayraktar TB2 

 

Ministrul turc a adăugat că discuțiile se referă și la dezvoltarea cooperării la alte niveluri, nu numai militare și la industria de apărare. „În viitorul apropiat, după ce vom semna acordul-cadru ca parte a cooperării trupelor noastre, acesta va da impuls colaborării noastre” - a remarcat Akar.

„Potențialul Turciei, precum și al Poloniei în ceea ce privește forțele armate, este evident. Adăugăm mult la NATO și îl vom dezvolta în continuare pentru a atinge un nivel și mai ridicat de securitate în regiunile noastre", a subliniat ministrul Akar, care a adăugat că Turcia desfășoară o activitate intensă pentru a asigura securitatea în Marea Egee și Marea Neagră. Oficialul turc a mai adăugat că țara sa va depune eforturi pentru a deveni membru al Uniunii Europene, acesta fiind „obiectivul strategic” al Turciei și a mulțumit Poloniei „pentru sprijinul acordat în atingerea acestui scop”.

Polonia a achiziționat din Turcia patru seturi aeriene Bayraktar TB2, în compunerea cărora intră 24 de avioane de luptă fără pilot. Contractul a fost semnat în luna mai, achiziția fiind efectuată pentru nevoi operaționale urgente. De asemenea, vor fi achiziționate un pachet de logistică și instruire, precum și simulatoare, dintre care unul va fi instalat la academia de aviație din Dęblin, iar celălalt la baza din Mirosławiec, unde vor fi dislocate sistemele aeriene fără pilot. Ca parte a pachetului de pregătire, 48 de militari vor fi instruiți pentru fiecare dintre seturi, adică un total de 192 de specialiști. Aceștia vor fi operatori și comandanți de misiune, precum și instructori în ambele specialități.

Armamentul UAV-urilor va fi compus din sistemele de muniție de precizie MAM-C și MAM-L, ghidate prin fasciculul laser. Livrările sunt planificate pentru 2022-2024. Alte domenii de cooperare potențială între Polonia și Turcia includ, printre altele, sisteme de artilerie și rachete, echipamente electronice de recunoaștere și luptă, precum și vehicule de luptă, a informat publicația poloneză Defense 24.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel