Polonia și Germania au spart gheața. În caz de alertă, cele două state vor permite avioanelor de luptă să treacă frontiera comună fără notificare

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania și Polonia vor permite avioanelor de luptă să treace frontiera comună și să intre în spațiul aerian naționale al celeilalte părți, în cazul unei alerte de reacție rapidă (QRA). Acordul privind deschiderea spațiului aerian la frontiera comună, pentru aeronavele de luptă, a fost semnat pe 14 mai, la Varșovia.

Astfel, în cazul identificării unui pericol pentru unul dintre cele două state, aeronavele sale de luptă vor putea intra liber în spațiul aerian al celuilalt stat, fără o notificare prealabilă. La semnarea documentului au participat miniștrii apărării germani și polonezi, acordul urmând să devină parte a Misiunii extinse a NATO privind protejarea spațiul aerian al țărilor Alianței.

“Acest acord de perspectivă va permite avioanelor noastre de luptă să treacă granițele în spațiul aerian comun. Acest lucru nu numai că ne protejează teritoriile, dar este în cele din urmă bun pentru întreaga Alianță Nord-Atlantică”, a declarat după semnarea documentului, comandantul Centrului de Operații Aeriene al Forțelor Aeriene germane, general locotenent Klaus Habersetzer.

Ca parte a Misiunii extinse a NATO, se intenționează extinderea unor astfel de acorduri privind renunțarea la „frontierele aeriene” pentru aeronavele de luptă ale Alianței din toate statele baltice, Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg), Albania, Islanda, Slovenia, Bulgaria și România.

Avioanele de luptă planificate să intervină rapid, în caz de alertă, fac de regulă parte din serviciul de luptă Poliție Aeriană națională sau NATO și sunt gata de luptă permanent și pregătite pentru decolare 24 din 24 de ore. Renunțarea în acest caz la limitările impuse de frontierele aeriene va permite mijloacelor aeriene din serviciul de luptă Poliție Aeriană organizat într-un stat, dacă este necesar, să intercepteze avioanele inamice chiar și în spațiul aerian al altor state.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel