Polonia și Estonia nu își închid ambasadele de la Kiev. SUA și Canada și-au mutat ambasadele la Lvov, în vestul Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Guvernul polonez nu are planuri de evacuare a diplomaților din Ucraina, astfel de decizii urmând a fi luate doar atunci când este absolut necesar, a declarat de purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, citat de publicația Polsat News, în dimineața de luni.

Întrebat despre retragerea diplomaților din Ucraina, Mueller a spus că „deocamdată nu există o astfel de decizie”.

„Când am fost la Kiev (cu prim-ministrul), am dat un semnal clar că astfel de decizii vor fi luate în caz de nevoie extremă”, a declarat Mueller.

Polonia are un Consulat General și la Harkov, în estul Ucrainei, în apropierea graniței cu Rusia și nici acesta nu va fi evacuat.

De asemenea, Estonia a anunțat că nu intenționează să-și evacueze ambasada de la Kiev și nu recheamă instructorii militari din Ucraina, pe fondul temerilor de o nouă agresiune armată rusă.

Decizia a fost luată în această dimineață după o ședință de urgență a guvernului, în legătură cu situația din jurul Ucrainei, potrivit Radioteleviziunii estoniene.

„Estonia va sprijini Ucraina și poporul ucrainean și va continua să ofere asistență, chiar dacă agresiunea rusă se va transforma în război”, a declarat prim-ministrul Kaya Kallas.

Ministrul de Externe, Eva Maria Limets, a declarat că, Estonia nu își va evacua ambasada de la Kiev, deși situația este tensionată, dar i-a îndemnat pe estonieni să ia în considerare riscurile.

Ministrul Apărării, Kalle Laanet, a menționat că Estonia va continua să sprijine Ucraina și nu își va rechema instructorii, care pregătesc militari ucraineni.

Statele Unite și Canada și-au mutat ambasadele de la Kiev la Lvov, în vestul Ucrainei.

Potrivit unor experți militari ucraineni, citați de publicația ucraineană Adevărul European, chiar dacă Rusia va încerca o  invazie, probabilitatea atacării capitalei Kiev este mică, datorită pierderilor inacceptabile ale trupelor ruse.

Între timp, Ucraina va convoca o întâlnire cu Rusia și toate statele membre OSCE, în următoarele 48 de ore, deoarece nu a primit un răspuns din partea Moscovei la o solicitare trimisă în baza Documentului de la Viena privind mecanismul de reducere a riscurilor de securitate în Europa.

De asemenea, Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE (Organizația de Securitate și Cooperare în Europa), a plecat, luni, spre Moscova, unde se va întâlni cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel