Polonia se reîntoarce spre Bruxelles: Donald Tusk, oficial prim-ministrul Poloniei

Donald Tusk, în campanie electorală / facebook
Donald Tusk, în campanie electorală / facebook

Ieri seară, Parlamentul polonez a votat un vot de încredere în noul guvern pro-european al premierului Donald Tusk, relatează dpa.

Astăzi, Guvernul noului premier polonez Donald Tusk a depus jurământul, cel mai recent pas în transferul puterii într-o țară care a fost condusă de naționaliști timp de opt ani, adesea în contradicție cu Uniunea Europeană.

După ani de conflict între Varșovia și Bruxelles în timpul guvernului polonez anterior condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), numirea fostului șef al Consiliului European creează atmosfera pentru relații mai bune între Varșovia și restul Europei.

Tusk, un politician de centru care a ocupat funcția de prim-ministru din 2007 până în 2014, a câștigat luni încrederea parlamentului.

Guvernul său de coaliție cu trei partide a trebuit, de asemenea, să câștige încredere. Din cei 449 de deputați prezenți, 248 au votat pentru noul guvern, iar 201 au fost împotrivă.

Înainte de vot, Tusk a cerut respectarea valorilor democrației și a statului de drept, promițând că Polonia va coopera din nou productiv cu Uniunea Europeană.

El a schițat o viziune a unei Polonii pro-europene care marchează o schimbare radicală după opt ani de guvernare naționalistă și dispute cu Bruxelles-ul în cadrul partidului Lege și Justiție (PiS). Prezentând planurile guvernului său parlamentarilor, Tusk a spus că Polonia va fi un susținător puternic al Ucrainei, un aliat loial al Statelor Unite și un membru devotat al alianței militare NATO.

„Polonia își va recâștiga poziția de lider în Uniunea Europeană... Polonia își va construi puterea, poziția pe care o merită”, a spus Tusk în cadrul unei prezentări de politică, promițând ulterior „să returneze miliarde de euro” de la Bruxelles.

Legăturile dintre Varșovia și Kiev au fost încordate de un protest al camionagiilor polonezi care au blocat unele puncte de trecere a frontierei într-o dispută privind accesul companiilor ucrainene de camioane în UE.

Tusk a spus că va rezolva rapid problemele din spatele protestelor și că Polonia va asigura securitatea graniței sale de est - frontiera externă a UE.

Polonia a acuzat Belarus că a orchestrat criza migranților la granița lor. Dar activiștii pentru drepturile omului au acuzat Polonia că maltratează migranții, mai ales din Orientul Mijlociu și Africa, care au căutat acces din Belarus. „Puteți proteja granița poloneză și fi uman în același timp”, a spus Tusk. El a spus că se va întâlni cu liderii baltici în Estonia la întoarcerea de la summitul UE din această săptămână pentru a discuta despre războiul din Ucraina și securizarea granițelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel