Polonia răspunde Rusiei și îi amintește că URSS a invadat-o în 1939. Conflict diplomatic între Varșovia și Moscova

Tudor Curtifan / 24 Martie 2019 / 16:33
Preşedintele polonez Andrzej Duda
Preşedintele polonez Andrzej Duda

Polonia a refuzat să îl invite pe Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, fapt ce a stârnit nemulțumirea Rusiei.

Şeful cancelariei prezidenţiale poloneze, Krzysztof Szczerski, a comentat reacţia Moscovei la decizia Varşoviei de a nu-l invita pe preşedintele Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, calificând drept problematică "trimiterea la logica istorică", aşa cum sugerează partea rusă, "mai ales în contextul lunii septembrie 1939, când URSS a început să invadeze Polonia", informemază Radio Chișinău.

Rusia a acuzat polonia că decizia Varșoviei „ignoră logica istoriei” iar șeful cancelariei președintelui polonez a reacționat:"Considerăm drept problematică trimiterea la logica istorică de către MAE al Rusiei, în special în contextul lui septembrie 1939".

Înaintea invadării Poloniei de Germania nazistă la 1 septembrie 1939, Moscova şi Berlin se înţeleseseră asupra împărţirii Europei de Est conform unei clauze secrete a Pactului germano-sovietic semnat în 1939.

Aliată cu Hitler, URSS a atacat Polonia pe 17 septembrie 1939, ocupând o parte a teritoriului polonez. Ulterior, la 22 iunie 1941, Germania a lansat Operațiunea Barbarossa prin care a invadat URSS-ul.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy