Polonia primeşte lansatoare de rachete antitanc Javelin din SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul american a aprobat miercuri vânzarea de lansatoare de rachete antitanc Javelin către Polonia, arme a căror livrare în Ucraina a fost îngheţată de Casa Albă, decizie aflată în centrul procesului de destituire împotriva lui Donald Trump, informează AFP.

Departamentul de Stat american a autorizat vânzarea către Polonia a 79 de lansatoare de rachete Javelin şi a 180 de rachete, în valoare totală de 100 de milioane de dolari, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Washingtonul a răspuns astfel unei cereri a Varşoviei înaintată în septembrie.

Guvernul conservator polonez şi-a înteţit eforturile pe lângă Washington, pe care îl consideră cel mai sigur aliat al său, în vederea consolidării prezenţei de trupe americane pe teritoriul său, precizează Agerpres.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a semnat în septembrie un acord de apărare cu SUA, a semnat în ianuarie un acord definitiv pentru achiziţionarea a 32 de avioane ''invizibile'' de ultimă generaţie F-35, pentru o sumă totală de 4,6 miliarde de dolari.

Varşovia a achiziţionat de asemenea lansatoare de rachete mobile HIMARS şi sisteme antirachetă Patriot, menite să întărească apărarea sa antiaeriană.

SUA s-au angajat la rândul lor să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, până la 4.500 de soldaţi.

Vânzarea către Ucraina de lansatoare antitanc Javelin a fost evocată în iulie într-o conversaţie telefonică între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, conversaţie aflată la originea anchetei declanşate împotriva preşedintelui american în vederea destituirii.

Potrivit transcrierii apelului telefonic, atunci când tânărul preşedinte ucrainean, a cărui ţară este foarte dependentă de ajutorul militar american, spune că Ucraina vrea să cumpere sisteme Javelin suplimentare, Donald Trump îi răspunde că are nevoie de un "serviciu": declanşarea unei anchete de către Kiev asupra rivalului său politic Joe Biden.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel