Polonia își completează scutul antiaerian: Acord major cu Marea Britanie pentru sistemul produs de MBDA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania britanică MBDA, unul din jucătorii importanți ai industriei europene de apărare, care produce și sisteme de rachete, semnează un acord de 2,37 miliarde de dolari cu Polonia pentru livrarea de rachete CAMM și iLaunchers pentru programul polonez PILICA+ de modernizare a apărării aeriene.

MBDA a încheiat, vineri, un acord în valoare de 1,9 miliarde de lire sterline (2,37 miliarde de dolari) cu Polonia, pentru a-i furniza acesteia un sistem de apărare antiaeriană de fabricaţie britanică, a anunţat guvernul Marii Britanii.

"Sunt bucuros de faptul că relaţiile profunde şi istorice în domeniul apărării dintre Regatul Unit şi Polonia înaintează cu încă un pas prin semnarea celui mai amplu acord de export pentru apărare dintre Marea Britanie şi Polonia", a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. 

Mai exact, Polonia va achiziționa rachete CAMM și iLauncher, produse de MBDA, pentru programul polonez PILICA+ de modernizare a apărării aeriene.

În total, MBDA va furniza rachete și lansatoare de rachete în valoare de 2,37 miliarde de dolari pentru a sprijini modernizarea și fabricarea de către Polonia a unui număr total de 22 de baterii de apărare aeriană PILICA+.

 

Cel mai mare program european de achiziții, de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, din cadrul NATO

Foto: Racheta CAMM / MBDA

Proiectat de PGZ, PILICA+ va combina rachetele CAMM cu rază scurtă de acțiune ghidate prin radar de la MBDA cu tunuri automate și rachete cu rază foarte scurtă de acțiune, ghidate prin infraroșu, de producție poloneză - într-o arhitectură cu trei niveluri gestionată de un sistem polonez de comandă și control și ghidată de radarele poloneze.

PILICA+ va funcționa ca nivel interior al unei rețele poloneze integrate de apărare aeriană de înaltă capacitate. Rețeaua de apărare aeriană mai include sistemul WISLA de nivel superior (format din bateriile Patriot cu rază medie de acțiune) și sistemul NAREW de nivel mediu, pe care MBDA le susține, de asemenea, împreună cu PGZ.

Polonia este deja un utilizator al CAMM, primind o primă baterie în 2022 ca răspuns la o solicitare urgentă. MBDA și PGZ continuă să lucreze și pentru contractarea transferului de tehnologie în vederea implementării programului de apărare aeriană NAREW de nivel mediu, folosind racheta CAMM-ER cu rază de acțiune extinsă și o soluție comună iLauncher.

Polonia va beneficia de familia CAMM în mai multe sectoare, deoarece aceste rachete vor echipa și viitorul sistem maritim de apărare aeriană, la bordul fregatelor din clasa Miecznik.

 

Rachetele CAMM

Foto: Rachetă CAMM / MBDA

CAMM - ghidată prin radar, cu capacitate de a contracara amenințările aeriene până la 25 km, în orice condiții meteorologice - va aduce o îmbunătățire majoră a capacităților sistemului polonez PILICA+.

CAMM a intrat pentru prima dată în serviciul forțelor armate britanice în 2018, familia CAMM (inclusiv CAMM-ER, dezvoltată în colaborare cu Italia) dovedindu-se rapid un succes pe piața internațională.

MBDA este un grup european multinațional, unul din jucătorii de top din domeniul sistemelor de armament complexe. MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel