”Polonia nu are suficiente avioane de luptă”. Chiar și așa, Varșovia e gata să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar are o condiție

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia este pregătită să predea avioane de luptă Kievului, dar nu va fi prima țară NATO care va face acest lucru. 

Dacă în cazul tancurilor, Varșovia era gata să trimită Leopard 2 în Ucraina, chiar și fără acordul Germaniei, iată că trimiterea de avioane de luptă reprezintă un pas greu de făcut chiar și pentru guvernul Morawiecki. Motivele polonezilor sunt legate mai degrabă de menținerea unei capacități ridicate de răspuns, în cazul unei agresiuni.

"Poziția noastră aici este fără echivoc. Putem acționa împreună doar în cadrul întregii alianțe a Tratatului Atlanticului de Nord. Dacă se va lua o astfel de decizie, nu vom fi primii care furnizează avioane de luptă, dar probabil vom răspunde pozitiv la asta”, a spus Morawiecki.

El a subliniat că țările care au cele mai multe aeronave ar trebui să fie primele care vor furniza Ucrainei avioane de luptă moderne.

Morawiecki a remarcat că Polonia nu are suficiente avioane de luptă, motiv pentru care a comandat avioane F-35.

De asemenea, el a insistat pe importanţa unor sancţiuni suplimentare contra Rusiei, spunând că acestea vor fi convenite în următoarele două săptămâni.



”Trebuie să introducem prevederi foarte precise care vor arăta Rusiei că suntem hotărâţi în lupta pentru victorie”, a adăugat premierul polonez. 

Polonia dorește ca liderii occidentali ce vor fi prezenți la Conferința de Securitate de la München nu doar să discute despre posibilitatea transferului avioanelor de luptă în Ucraina, ci să ia o decizie în această problemă.

La sfârșitul lunii ianuarie, fostul șef al Pentagonului, Mark Esper, a cerut SUA să transfere avioane de luptă și rachete cu rază lungă în Ucraina cât mai curând posibil.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a arătat care sunt cele trei priorități principale ale Varșoviei la reuniunea Consiliului European:

„Acum mă duc la ședința Consiliului European. Cerințele Poloniei sunt clare:

- cooperarea în cadrul UE în ceea ce privește sprijinul financiar și militar pentru Ucraina,

- cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni,

- confiscarea proprietății rusești și transferul acesteia pentru reducerea prețurilor la energie pentru cetățeni și pentru a reconstrui Ucraina”, a clarificat Morawiecki.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel