Polonia creează un corp al rezerviștilor și mărește bugetul Armatei: F-35 și Abrams, printre cele mai importante programe

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

O nouă ''lege de apărare a Patriei'' anunţată marţi de guvernul polonez va impulsiona crearea unui corp de rezervişti, introducerea instrucţiei militare voluntare pentru tineri şi acordarea de numeroase stimulente militarilor, consemnează Agerpres, care citează agenţiile EFE şi Reuters.

''Un stat care se află la frontiera NATO şi a UE trebuie să dispună de o forţă de descurajare serioasă şi, dacă este necesar, trebuie să poată să se apere eficient, singur şi o perioadă lungă de timp'', a declarat la o conferinţă de presă vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

La capătul unei perioade de un an de instrucţie militară voluntară şi plătită, tinerii polonezi vor putea intra într-un corp al rezerviştilor, ''după modelul SUA'', a explicat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, care a descris noua lege drept o ''consolidare radicală a forţelor armate'' poloneze.

Actul normativ mai prevede, printre altele, simplificarea procesului de recrutare pentru cei care doresc să devină militari profesionişti, precum şi oferirea de stimulente precum ajutoare pentru achiziţia de locuinţe sau acordarea de burse de studiu.

Obiectivul este ca Polonia să dispună de 250.000 de militari profesionişti şi de 50.000 de membri ai Forţelor de Apărare Teritorială, un corp paramilitar de asemenea în subordinea Ministerului Apărării. Polonia are în prezent 62.000 de militari profesionişti.

Kaczysnki a mai subliniat că respinge ''energic ideea acum la modă că o armată trebuie să fie mică, dar bine înarmată''. Ea ''trebuie să fie cât mai mare posibil şi bine înarmată'', pentru că ''numai atunci ea are forţă de descurajare'', a argumentat el.

Polonia, una dintre ţările membre ale NATO care alocă Apărării un buget de cel puţin 2% din PIB, are în vedere creşterea acestui procent la 2,5% şi alocarea acestui domeniu circa 46 de miliarde de euro până în anul 2026.

 

F-35 și Abrams pentru Polonia



Polonia a demarat recent mai multe contracte pentru înzestrare cu echipamente militare de ultimă generație, precum 32 de avioane multirol F-35 şi 250 de tancuri M1 Abrams.

Polonia va achiziționa din SUA 250 de tancuri M1 Abrams. Varșovia optează pentru M1A2 SEPv3, cea mai modernă versiune a M1 Abrams, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy.

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Totodată, amintim că la finalul lunii ianuarie a anului trecut, Polonia a semnat un contract în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 Lightning II iar în luna mai Varșovia a efectuat deja plata primei tranșe prevăzută în contract.

Primele 4 avioane F-35, din totalul celor 32 comandate de Varşovia, ar putea fi livrate începând cu anul 2024. Cu toate acestea, aeronavele nu vor fi trimise în Polonia, vor rămâne încă doi ani în Statele Unite, la baza aeriană Luke din Arizona, pentru pregătirea piloţilor. La fel au procedat şi alte ţări care participă la programul F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel