Polonia va cumpăra 18 lansatoare HIMARS. Tranzacția de 10 miliarde de dolari va include și 45 de rachete ATACMS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.

Statele Unite au anunţat marţi că au aprobat vânzarea de sisteme de lansatoare de rachete HIMARS Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina.

Deocamdată, Washingtonul și-a dat acordul să vândă Poloniei 18 sisteme HIMARS, dar cu un stoc masiv de muniție, Polonia achiziționând 18 lansatoare HIMARS, 468 de kituri HIMARS Launcher Loader Module, 45 de sisteme de rachete tactice (ATACMS) M57 și alte echipamente conexe pentru un cost estimat de 10 miliarde de dolari, transmite DSCA.

Dacă SUA ar fi fost de acord să livreze cele 500 de sisteme solicitate inițial de Ministerul polonez al Apărării, Polonia ar fi devenit cel mai mare utilizator HIMARS din lume, depășind chiar și armata SUA.

"Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi", a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă.

Rachete ATACMS

"Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale", a adăugat DSCA.

Totuși, americanii precizează că vânzarea acestui echipament nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Sistemul HIMARS, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km -ATACMS.

Washingtonul a refuzat până acum să furnizeze Kievului rachete ATACMS pentru a nu risca să fie lovit direct teritoriul Rusiei. Tranzacţia ce tocmai a fost aprobată, destinată Poloniei, include furnizarea a 45 de rachete ATACMS.

Anunţul acestei vânzări are loc la aproape un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. 

Anul trecut, Polonia a semnat și un contract cu Coreea de Sud pentru 288 de sisteme de artilerie cu rachete K239 Chunmoo care sunt destul de asemănătoare cu HIMARS, dar folosesc rachete de un calibru diferit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel