Explozia din Polonia. Mutarea bateriilor Patriot mai aproape de graniță? Gen. Wesley Clark: Nu poți să te aperi doar la frontieră de atacuri cu rachetă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+

Consiliul naţional de securitate (BBN) al Poloniei a anunţat miercuri că se va întruni din nou în cursul zilei, cu începere de la ora 11:00 GMT (13:00, ora României), în contextul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în ţări vecine după ce o rachetă a căzut marţi pe teritoriul polonez, omorând două persoane, transmite Reuters.

BBN analizează în prezent cu comandanţi, şefi de servicii şi aliaţi aranjamentele făcute până acum', a transmis pe Twitter şeful BBN, Jacek Siewiera.

Consiliul de securitate polonez s-a reunit pentru prima dată în cursul nopţii.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat anterior miercuri că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că probabil racheta nu a fost trasă din Rusia.

Potrivit unor oficiali americani, citaţi de Associated Press, primele constatări arată că racheta care a lovit teritoriul polonez este posibil să fi fost trasă de anti-aeriana ucraineană pentru a doborî o rachetă rusească

 

Wesley Clark: Este clar că nu poți să te aperi doar la frontieră

 

Generalul Wesley Clark, Comandantul Suprem Aliat Europa al NATO între 1997 și 2000,  este de părere că radarele și bateriile Patriot ale Alianței Nord Atlantice trebuie poziționate mai aproape de granița cu Ucraina, astfel încât să poată elimina rachetele care intră în spațiul aerian al statelor NATO.

”Este clar că nu poți să te aperi doar la frontieră. Radarele trebuie să acopere o porțiune extinsă, inclusiv din teritoriul Ucrainei pentru a opri acest tip de amenințare cu rachete. Acesta este răspunsul minim pe care Aliații trebuie să-l adopte”, explica generalul Wesley Clark, într-o intervenție la CNN.

NATO trebuie să înceapă rapid procesul de consultări, să caute dovezi privind loviturile cu rachete, mai spune generalul Clark.

 

Aliații au mai multe variante la dispoziție

 

Acesta este de părere că, în cazul în care se va dovedi că este vorba de o rachetă rusească, Aliații au mai multe variante la dispoziție.

”Poți impune noi sancțiuni economice. Ai opțiunea de a amplasa baterii Patriot mai aproape de granița cu Ucraina. Mai este varianta ca NATO să amplaseze sisteme de apărare anti-aeriană în vestul Ucrainei.

Răspunsul minim ar trebui să fie mutarea bateriilor Patriot mai aproape de granița (polono-ucraineană) pentru a preveni situații similare”, arată gen. Wesley Clark.

 

Un avion NATO a urmărit o rachetă care a aterizat în Polonia

 

Un avion NATO care survola spațiul aerian al Poloniei a urmărit marți o rachetă care a căzut pe teritoriul țării.

”Informații cu traiectoria radar (a rachetei – n.r.) au fost furnizate NATO și Poloniei”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

Aeronava efectua o misiune regulată de poliție aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel