Polonia acuză ingerința UE în politica sa internă dar dă asigurări că nu va exista un Polexit

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Preşedintele partidului conservator naţionalist la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski.
Preşedintele partidului conservator naţionalist la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski.

Polonia vrea să fie suverană şi doreşte să se pună capăt "ingerinţei" Uniunii Europene (UE) în problemele sale interne, însă nu va ieşi din Uniune, a declarat miercuri liderul partidului populist de dreapta aflat la putere, informează Agerpres, care citează AFP.

"Nu va exista Polexit (...). Vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Aceste afirmaţii intervin după ce înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din UE, în contextul unor tensiuni tot mai mari cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare poloneze.

"Problemele de justiţie rămân competenţa exclusivă a statelor membre şi nu pot face obiectul acestui gen de ingerinţă care are loc în acest moment", a declarat Kaczynski, care este şi vicepremier. "Vrem să fim în UE, însă în acelaşi timp dorim să rămânem un stat suveran", a subliniat el.

"Principiul egalităţii între state este de asemenea încălcat în mod radical", a continuat liderul PiS, acuzând statele membre mai puternice, cum ar fi Germania, că "instrumentalizează" UE.

 

Polonezii susțin în proporție covârșitoare integrarea în UE



Polonezii sunt majoritatea favorabili UE: peste 80% dintre ei susţin în continuare aderarea la Uniune. Însă relaţiile dintre Varşovia şi Bruxelles au devenit foarte tensionate în ultimele zile.

La începutul lunii, guvernul polonez a acuzat executivul european de "şantaj", după sugestia că UE ar putea reţine fondurile de relansare post-pandemie dacă Varşovia nu acceptă primatul legislaţiei comunitare.

Săptămâna trecută, Ryszard Terlecki (PiS), vicepreşedintele Parlamentului polonez, a îndemnat la "soluţii radicale". "Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei bruxelleze nu le convine. Ei au întors spatele şi au plecat", a subliniat el.

Un alt înalt responsabil al PiS, Marek Suski, a declarat în timpul unei ceremonii în onoarea celor care au participat la mişcarea de rezistenţă poloneză că Polonia "va combate ocupantul de la Bruxelles" cum a făcut-o cu fasciştii şi sovieticii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel