Polonia a trimis primul său contingent militar în Turcia

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui comunicat oficial transmis de Biroul de presă al NATO, Polonia a trimis marți, 20 aprilie 2021, un contingent de trupe naționale în Turcia, în sprijinul măsurilor NATO de consolidare a securității în sud-estul Alianței.

Dislocarea a fost planificată de mai mult timp și va implica un avion polonez de recunoare și patrulare în zona maritimă M-28 ”Bryza” și până la 80 persoane care vor sprijini Turcia cu misiuni de patrulare în estul Mediteranei și Mării Negre. Contingentul polonez va lucra, de asemenea, alături de grupările navale ale NATO din regiune.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a salutat începerea misiunii, declarând că  "desfășurarea Poloniei în sprijinul Turciei demonstrează solidaritatea NATO în acțiune. Aceste patrule maritime vor contribui la creșterea gradului de conștientizare a situației Alianței în regiune și la sporirea securității noastre comune".

NATO a stabilit încă din 2015 unui pachet de măsuri de asigurare adaptate pentru Turcia, cu scopul de a ajuta Ankara să facă față mediului volatil de securitate din zonă. Aceste măsuri includ o prezență crescută a aeronavelor de supraveghere AWACS în regiune, creșterea activităților maritime în estul Mediteranei, precum și supraveghere, recunoaștere și schimb de informații.

Comentariul autorului: Pentru armata poloneză aceasta reprezintă prima misiune în Turcia. ”Am răspuns pozitiv la apelul recent al părții turce către aliații NATO în legătură cu deteriorarea situației de securitate la frontiera turco-siriană”, a declarat șeful Biroului Național de Securitate (BBN), Pawel Soloch, pe 16 septembrie 2020, când președintele polonez, Andrzej Duda, a semnat decizia privind trimiterea contingentului militar în Turcia.

Până acum, Polonia a mai trimis contingente militare în Letonia, Sicilia, România, Kuweit, Irak și, recent, în Liban, ca parte a operației ONU de menținere a păcii.

Nucleul misiunii, considerată “prima rotație a contingentului” provine de la Brigada de Aviație Navală din Gdynia, iar avionul de patrulare și de recunoaștere M-28B 1R “Bryza” vine de la Baza Aviației Navale din Siemirowice. În prezent nu ai fost comunicate date oficiale privind durata întregii misiuni și perioada la care se efectuează rotația trupelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel