Polonia, a doua ţară din Europa de Est după România care va cumpara sistemul de rachete HIMARS

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia a trimis o cerere oficială către Statele Unite prin care arată că este dispusă să cumpăre sistemul de rachete sol-sol HIMARS, după ce a anunțat în luna iulie că intenționează să accelereze achiziția acestor sisteme de rachete.

Potrivit unui anunț publicat de Ministerului Apărării din Polonia, postat pe 19 octombrie pe site-ul oficial al instituţiei, Varşovia a înaintat Statelor Unite o scrisoare de solicitare prin care arată că doreşte să cumpere sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS, ca parte a programului său de înzestrare HOMAR, spune armyrecognition.

Polonia plănuise să achiziționeze sistemele fabricate de Lockheed Martin încă din anul 2015, însă planurile sale inițiale de a participa la producția sistemului de rachete în cadrul programului „Homar”, prin intermediul industriei naţionale de armament, s-au dovedit a fi complexe și s-au confruntat cu mai multe piedici în procesul de negociere. Consorțiul industrial polonez în frunte cu Grupul Polonez de Armament (PGZ) urma să preia tehnologia construirii rachetelor, a instalațiilor electronice de conducere a luptei și a focului, dar s-a hotărât ulterior de către ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak că sistemul de rachete să fie cumpărat de armata poloneză, gata asamblat.

În cadrul programului „Homar”, Ministerul Apărării Naționale din Polonia a planificat să cumpere trei module de foc de divizie (circa 160 rachete), iar valoarea realizării unuia din cele mai importante programe strategice de modernizare a armatei poate depăși 8 miliarde zloți. Lockheed Martin furnizează deja de mai mulți ani către US Army și aliaților din NATO sisteme HIMARS.

Polonia a anunțat în această vară că obiectivul său în materie de înzestrare militară este achiziţionarea din Statele Unite a sistemului de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS produs de Lockheed Martin, la fel ca și România.

România este prima țară est-europeană care cumpără sistemului de rachete HIMARS

Polonia ar deveni a doua. Ambele țări, precum și restul Europei de Est, lucrează pentru a-și îmbunătăți capacitatea de apărare aeriană pentru a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei în regiune, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea în 2014.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel