Poliţia rusă vrea să-l interogheze pe Navalnîi în Germania

Eduard Pascu |
Data publicării:

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi - victimă a unei otrăviri cu un agent neurotoxic, potrivit Berlinului - o pistă până acum respinsă cu virulenţă de Moscova, relatează AFP.

Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca 'anchetatorii ruşi să poată asista la activităţile anchetatorilor germani' cu acesta şi 'să-i poată pune întrebări suplimentare', se menţionează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnîi a ieşit luni din coma indusă. Acest organism este responsabil cu investigaţiile 'preliminare' pentru stabilirea cauzelor care au dus la 'spitalizarea' adversarului nr.1 al Kremlinului, internat în prezent în Germania în urma presupusei otrăviri la 20 august în timp ce se afla în Siberia pentru investigaţii cu privire la corupţia autorităţilor înaintea alegerilor locale din 13 septembrie, transmite Agerpres.

Rusia a cerut deja ca Berlinul să-i transmită întregul dosar medical al opozantului rus, în special analizele efectuate de un laborator militar german care a identificat o substanţă din familia 'Noviciok', un agent neurotoxic dezvoltat de URSS, în organismul lui Navalnîi. Autorităţile ruse afirmă că analizele lor, efectuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au dezvăluit nicio substanţă toxică. Moscova a pus sub semnul întrebării în mod repetat veridicitatea informaţiilor germane şi a acuzat Berlinul că împiedică orice cooperare.

 

Germania a amenințat cu sancțiuni



Atât SUA, cât şi UE au cerut explicaţii Rusiei, precum şi o anchetă minuţioasă, autorităţile ruse fiind considerate suspectul nr.1 din cauza caracterului 'militar' al substanţei utilizate. În acest context, Washingtonul chiar a apreciat că această tentativă de asasinat ar fi putut fi probabil orchestrată de 'înalţi responsabili ruşi'. Până în prezent, Moscova consideră că nu există niciun indiciu care să conducă la ideea de crimă în cazul lui Navalnîi. Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni Rusia, iar Germania nu a exclus chiar că ar putea include printre acestea şi proiectul ruso-german de gazoduct Nord Stream 2.

Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că guvernul german utilizează cazul Navalnîi pentru a 'discredita' Rusia pe scena internaţională. MAE rus a avertizat totodată că un refuz al Berlinului de a-i oferi Rusiei acces la ancheta germană va fi considerat drept o 'provocare grosolană şi ostilă'.

 

Îndepărtarea opozanților lui Putin



Mai mulţi opozanţi sau adversari ai Kremlinului au fost otrăviţi în ultimii ani. De fiecare dată Rusia a respins acuzaţiile ce o vizau, în timp ce puterile occidentale dispuneau de probe incontestabile.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost deja utilizat împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Aleksei Navalnîi s-a impus ca un adversar de prim-plan al Kremlinului în ultimii ani, publicând anchete cu privire la corupţia elitelor ruse şi a anturajului preşedintelui Vladimir Putin. Pe scena politică, organizaţia sa - Fondul de luptă contra corupţiei (FBK) - privilegiază alegeri locale şi regionale pentru a prezenta sau susţine candidaţi cu şanse să-i învingă pe cei din partidul puterii Rusia Unită. Această strategie a înregistrat un anumit succes în septembrie 2019 în timpul alegerilor pentru parlamentul local din Moscova, iar susţinătorii lui Navalnîi speră să repete experienţa în 40 de regiuni la alegerile locale care au debutat vineri şi se vor încheia duminică. 

Citește și: Rusia nu va deschide o anchetă în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel