Poliţia franceză, criticată pentru folosirea armelor ''flash-ball'' împotriva ''vestelor galbene''

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Controversa din jurul folosirii gloanţelor non-letale a fost relansată în Franţa, după ce mai mulţi manifestanţi din rândul ''vestelor galbene'' au fost răniţi în urma utilizării de către forţele de ordine a lansatoarelor ''flash-ball''.

,,Am avut o fractură sub ochi, la nivelul planşeului orbital, nasul fracturat în trei locuri şi 25 de puncte de sutură'', spune un protestatar, Constant Deniaux, în vârstă de 43 de ani, afirmând că toate acestea i-au fost provocate de proiectilele trase de poliţie cu o armă ''flash-ball'' în timpul acţiunii împotriva unui baraj al ''vestelor galbene'', relatează joi AFP.


Dar şi alţi protestatari au fost răniţi de astfel de arme, inclusiv un licean în vârstă de 16 ani, care participa pe 5 decembrie la Orleans la un protest împotriva reformei examenului de bacalaureat.

Circa 200 de personalităţi franceze, printre care şi mai mulţi deputaţi de stânga, au cerut la începutul lunii decembrie interzicerea imediată a acestor arme de umăr care lansează gloanţe semi-rigide de calibrul 40 mm.

Avocatul Drepturilor în Franţa (echivalentul românesc al Avocatului Poporului), Jacques Toubon, ceruse încă din luna ianuarie a anului trecut scoaterea acestei arme din dotarea forţelor de ordine franceze.

Pe 14 decembrie, ONG-ul Amnesty International a cerut poliţiei franceze să ''înceteze folosirea forţei excesive împotriva manifestanţilor şi liceenilor''.

Dar patru zile mai târziu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere prin care manifestanţi răniţi de dispozitive ''flash-ball'' au solicitat interzicerea urgentă a acestor arme.

Mai mult, în pofida polemicii declanşate, Ministerul francez de Interne a lansat pe 23 decembrie o licitaţie pentru achiziţia a 1.280 de noi arme de acest fel.

În plus, autorităţile franceze se apără în continuare susţinând că este vorba despre o armă non-letală şi a cărei folosire se sprijină pe un cadru legal precis. ''Este o armă intermediară, folosită pentru a opri manifestanţii şi indivizii periculoşi sau agresivi (...) Este echipamentul cel mai adaptat înaintea utilizării letale a unei arme de foc'', explică Jean-Louis Courtois, expert în armament pe lângă Curtea de Apel din Paris şi redactor-şef al revistei Commando Magazine, în opinia sa astfel de arme fiind un ''rău necesar''.

Însă Vincent Denis, conferenţiar de istorie modernă la Sorbona şi specialist în operaţiuni poliţieneşti notează că, deşi nu sunt letale, armele ''flash-ball'' pot provoca răni ''pe viaţă''.

De la începutul lunii decembrie, când în Franţa s-au intensificat protestele ''vestelor galbene'', jurnalistul independent David Dufresne difuzează pe Twitter imagini cu acţiunile poliţiei franceze contra manifestanţilor şi se miră de faptul că ''se vorbeşte atât de puţin despre zecile de răniţi'' în urma folosirii armelor ''flash-ball''. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel